Dr. Pim Huijnen

Pim Huijnen was van 2004 tot 2013 redacteur van Duitslandweb. Hij studeerde geschiedenis, promoveerde in 2011 op een proefschrift getiteld De belofte van vitamines, voedingsonderzoek tussen universiteit, industrie en overheid 1918-1945. Sinds september 2013 werkt hij als postdoc aan de Universiteit Utrecht binnen het project Digital Humanities Approaches to Reference Cultures: The Emergence of the United States in Public Discourse in the Netherlands, 1890-1990 (Translantis).

Twintig jaar onderzoeken naar het Duitslandbeeld

Achtergrond - 21 augustus 2013 - Auteur: Pim Huijnen Twintig jaar onderzoeken naar het Duitslandbeeld
Het Clingendael-onderzoek zorgde in 1993 voor veel ophef. De onverwacht negatieve resultaten van deze onder Nederlandse jongeren gehouden enquête werden in de Nederlandse en Duitse media breed uitgemeten. In de jaren erna leverden nieuwe onderzoeken vaak een genuanceerder beeld op - al blijken sommige vooroordelen hardnekkig. Een overzicht.
Lees meer

DIA leest: De persoonlijke Sloterdijk

Boeken - 20 juni 2013 - Auteur: Pim Huijnen DIA leest: De persoonlijke Sloterdijk
Sloterdijks gepubliceerde notities leggen een nieuwe dimensie bloot in het werk van Duitslands bekendste filosoof. Zijn aantekeningen geven een interessante blik op de genesis van zijn nieuwe werken, maar ook op zijn persoonlijke leven. Dat blijkt vooral van reizen over te lopen. Maar ook voetbal en vrouwen houden hem bezig.
Lees meer

'We weten niet hoe goed ons imago is in Duitsland'

Achtergrond - 28 mei 2013 - Auteur: Pim Huijnen 'We weten niet hoe goed ons imago is in Duitsland'
We hebben een Duits-Nederlandse week achter ons. Na de Duits-Nederlandse regeringstop volgde een paar dagen later de door een Nederlander besliste Duitse Champions League-finale. Wat betekent dit voor de Duits-Nederlandse betrekkingen? NOS-correspondent in Berlijn Tim de Wit geeft commentaar.
Lees meer

Duits-Nederlandse top in teken duurzame groei

Achtergrond - 23 mei 2013 - Auteur: Pim Huijnen Duits-Nederlandse top in teken duurzame groei
Kleef, een Duits stadje aan de grens met Nederland, is vandaag het toneel voor een topoverleg tussen Nederlandse en Duitse regeringsdelegaties. Nog niet eerder werd op deze wijze tussen beide landen overleg gevoerd. Samenwerking op het gebied van energie, onderzoek en innovatie zijn een aantal van de actuele kwesties die op de agenda staan.
Lees meer

'Merkel moet vechten voor de euro'

Achtergrond - 16 april 2013 - Auteur: Pim Huijnen 'Merkel moet vechten voor de euro'
Merkel moet zich zorgen maken. Dat is de teneur van de commentaren in de Duitse kranten op de oprichting van anti-europartij Alternative für Deutschland. Ook al geloven maar weinigen dat de partij na de verkiezingen in de Bondsdag komt.
Lees meer

Uitwisseling met Duitsland vaak 'heel inspirerend'

Achtergrond - 9 april 2013 - Auteur: Pim Huijnen Uitwisseling met Duitsland vaak 'heel inspirerend'
De academische mobiliteit tussen Nederland en Duitsland versterken, dat is de ambitie van de onlangs opgerichte Duitslanddesk aan het Duitsland Instituut Amsterdam. Jena speelt een bijzondere rol in dit streven. Een studiereis diende als opmaat voor een structureel uitwisselingsprogramma tussen Amsterdam en de Oost-Duitse stad.
Lees meer

Wedden dat dit ’t was?

Columns - 28 december 2012 - Auteur: Pim Huijnen Wedden dat dit ’t was?
De jaren verstrijken, maar sommige dingen veranderen nooit. Eens per maand ‘Wetten, dass..?’ op de Duitse tv bijvoorbeeld. Toch was 2012 een moeilijk jaar voor de avondvullende tv-show, die mikpunt werd van felle kritiek. Zo zou het in 2013 zomaar eens uit kunnen zijn voor het legendarische programma.
Lees meer

Van oude politici en nieuwe media

Achtergrond - 30 augustus 2012 - Auteur: Pim Huijnen Van oude politici en nieuwe media
Internet biedt ideale mogelijkheden om de verguisde kloof tussen de politiek en de burgers te overbruggen. Via sociale media en webplatforms als Abgeordnetenwatch kunnen politici zich rechtstreekser tot het publiek wenden. Al stellen zij zich zo soms meer bloot aan het publiek dan hen lief is, zoals meerdere politici hebben ondervonden.
Lees meer

Column: De lange val van Guttenberg

Columns - 27 december 2011 - Auteur: Pim Huijnen Column: De lange val van Guttenberg
Het was wat mij betreft een van de meest beeldbepalende affaires van het jaar, de val van de gesjeesde minister Karl-Theodor zu Guttenberg. Begin dit jaar struikelde hij over zijn bij elkaar geplakte proefschrift. Aan het einde van 2011 was het een overmoedige poging tot eerherstel waarmee hij voor velen definitief van zijn voetstuk viel.
Lees meer

Hoogleraar Rüter: Faber blijft vrij

Achtergrond - 16 november 2011 - Auteur: Pim Huijnen Hoogleraar Rüter: Faber blijft vrij
Onlangs ontstond opnieuw beroering om een van de laatste Nederlandse oorlogsmisdadigers die nog in leven zijn. De oud-SS’er Klaas Carel Faber leeft, 89 jaar oud, al sinds de jaren vijftig als vrij man in Duitsland. Herhaaldelijke pogingen om hem achter de tralies te krijgen, zijn altijd zonder resultaat gebleven. Emeritus-hoogleraar strafrecht Frits Rüter legt uit waarom.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger