Dr. Pim Huijnen

Pim Huijnen was van 2004 tot 2013 redacteur van Duitslandweb. Hij studeerde geschiedenis, promoveerde in 2011 op een proefschrift getiteld De belofte van vitamines, voedingsonderzoek tussen universiteit, industrie en overheid 1918-1945. Sinds september 2013 werkt hij als postdoc aan de Universiteit Utrecht binnen het project Digital Humanities Approaches to Reference Cultures: The Emergence of the United States in Public Discourse in the Netherlands, 1890-1990 (Translantis).

Wedden dat dit ’t was?

Columns - 28 december 2012 - Auteur: Pim Huijnen Wedden dat dit ’t was?
De jaren verstrijken, maar sommige dingen veranderen nooit. Eens per maand ‘Wetten, dass..?’ op de Duitse tv bijvoorbeeld. Toch was 2012 een moeilijk jaar voor de avondvullende tv-show, die mikpunt werd van felle kritiek. Zo zou het in 2013 zomaar eens uit kunnen zijn voor het legendarische programma.

Lees meer

Column: De lange val van Guttenberg

Columns - 27 december 2011 - Auteur: Pim Huijnen Column: De lange val van Guttenberg
Het was wat mij betreft een van de meest beeldbepalende affaires van het jaar, de val van de gesjeesde minister Karl-Theodor zu Guttenberg. Begin dit jaar struikelde hij over zijn bij elkaar geplakte proefschrift. Aan het einde van 2011 was het een overmoedige poging tot eerherstel waarmee hij voor velen definitief van zijn voetstuk viel.

Lees meer

De Lezing: Geschiedenis waar we zelf bij waren

Achtergrond - 15 juni 2010 - Auteur: Pim Huijnen De Lezing: Geschiedenis waar we zelf bij waren
Eén van de vele onvertaalbare woorden die het Duits rijk is: Zeitgeschichte. De term is onlosmakelijk verbonden met de Duitse geschiedenis. Dat legt de toonaangevende Duitse historicus Norbert Frei uit, die op 21 juni in Amsterdam spreekt over ‘de uitvinding van de Zeitgeschichte’. 

Lees meer

Een dissonant in de Duits-Poolse betrekkingen

Achtergrond - 26 februari 2009 - Auteur: Pim Huijnen
(26 februari 2009) Duitsland en Polen hebben in 2009 samen veel te herdenken. Het roemruchte jaar 1989 bijvoorbeeld. Maar ook het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939. Aan het begin van dit herinneringsjaar is de eerste ruzie al ontstaan: hoe de Duitse verdrevenen te herdenken?

Lees meer

'Een echte señor'

Achtergrond - 30 november 2005 - Auteurs: Marja Verburg, Pim Huijnen
(30 november 2005) Het was een zeer geslaagd charmeoffensief van Franz Beckenbauer. Gisteren heette hij Nederland welkom bij het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland onder het motto ‘Die Welt zu Gast bei Freunden’ - 'De wereld welkom bij vrienden'. Beckenbauer, president van het organisatiecomité van het WK, bezoekt op deze manier de komende weken alle 31 deelnemende landen. Een erg goed idee: iedereen was vol lof over Beckenbauer en "de perfecte organisatie van de Duitsers".

Lees meer

Grens open voor politie

Achtergrond - 3 maart 2005 - Auteur: Pim Huijnen
(2 maart 2005) Met de tekening van het verdrag voor politiesamenwerking tussen Nederland en Duitsland gisteren in Enschede, is een principiële stap gezet. De overeenkomst bevestigt de bevoegdheden voor Nederlandse en Duitse politiemensen op elkaars grondgebied. Een logische zet in een steeds verder integrerend Europa. Hoofdcommissaris van politie Twente Piet Deelman in een interview voorafgaand aan de ondertekening: “We zijn echt toe aan dit verdrag.”

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger