Josta van Bockxmeer

Josta van Bockxmeer
© DIA

Josta van Bockxmeer is journalist. Tot mei 2018 was ze redacteur bij Duitslandweb en verzorgde ze de eindredactie voor de Duitslanddesk. Ze werkt onder meer voor Het Financieele Dagblad. Tussen 2006 en 2016 woonde ze met onderbrekingen in Berlijn, waar ze literatuurwetenschap en filosofie studeerde. Tijdens haar studie schreef ze onder andere voor de Duitse krant Der Tagesspiegel en liep ze stage bij de taz. Voor Duitslandweb schreef Josta van Bockxmeer onder andere over de overgang naar duurzame energie en over maatschappelijke onderwerpen als migratie, armoede en sociale bewegingen.

Josta van Bockxmeer is ook op Twitter te vinden.

Het onbekende lot van gevluchte Joodse kinderen

Achtergrond - 5 mei 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Het onbekende lot van gevluchte Joodse kinderen
In Nederland waren eind jaren dertig zo’n 50 opvangkampen voor Joodse kinderen die alleen uit Duitsland en Oostenrijk waren gevlucht. Hoe het deze kinderen is vergaan, is lang onduidelijk gebleven. Miriam Keesing brengt hun lot in kaart. Op 4 mei sprak ze daarover in Amsterdam, samen met Mirjam Weitzner, die in zo’n opvangkamp heeft gewoond.

Lees meer

Voor vluchtelingen borg staan wordt moeilijker

Achtergrond - 24 april 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Voor vluchtelingen borg staan wordt moeilijker
De zestienjarige M. uit Syrië woont als vluchteling in Hamburg. Hij wilde zijn ouders en zijn acht maanden oude zusje K. ook naar Duitsland laten verhuizen. Maar omdat de regels voor gezinshereniging streng zijn, mocht zijn zusje niet komen. De familie zou dus gedwongen zijn de baby in Syrië achter te laten.

Lees meer

Studenten helpen bedrijven Duitse markt te veroveren

Achtergrond - 13 april 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Studenten helpen bedrijven Duitse markt te veroveren
Studenten van de Haagse Hogeschool helpen Nederlandse bedrijven bij de voorbereiding van een handelsmissie naar Stuttgart en München. Het project is een pilot voor verdere samenwerking tussen de hogeschool en het bedrijfsleven.

Lees meer

Grensregio’s willen snellere trein Amsterdam-Berlijn

Achtergrond - 31 maart 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Grensregio’s willen snellere trein Amsterdam-Berlijn
Wie regelmatig de trein van Amsterdam naar Berlijn neemt, is de tien minuten pauze in Bad Bentheim gewend. Die is handig om koffie te halen of een luchtje te scheppen, maar vertraagt de reis. De trein tussen de twee hoofdsteden is een stuk langzamer dan bijvoorbeeld de ICE van Amsterdam naar Keulen, of die tussen Frankfurt en Berlijn. De verbetering van de treinlijn was een van de belangrijkste onderwerpen bij een bezoek van politici uit de grensregio aan Berlijn.

Lees meer

Grote steden willen leraren lokken

Achtergrond - 23 maart 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Grote steden willen leraren lokken
De vier grote steden gaan maatregelen nemen om het lerarentekort in onder andere het vak Duits terug te dringen. Koploper is Rotterdam, dat vorig jaar een welkomstpremie invoerde. Ook Den Haag, Utrecht en Amsterdam denken na over maatregelen om het lerarentekort tegen te gaan.

Lees meer

Merkel zet migratiemissie in Afrika voort

Achtergrond - 2 maart 2017 - Auteurs: Marja Verburg, Josta van Bockxmeer Merkel zet migratiemissie in Afrika voort
Kanselier Merkel bezoekt vandaag en morgen Egypte en Tunesië, waar ze onder meer praat over de beperking van het aantal vluchtelingen dat via de Middellandse Zee naar Europa komt. Het is een nieuwe stap in Merkels plan om daarover afspraken te maken met Afrikaanse landen. Het voorstel voor opvangkampen in de regio, dat eerder deel van de onderhandelingen was, heeft ze laten vallen.

Lees meer

Boomhutten tegen de bruinkool

Achtergrond - 27 februari 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Boomhutten tegen de bruinkool
Net over de grens met Duitsland, in het Hambacher bos, wonen al vijf jaar lang activisten in boomhutten. Ze protesteren tegen de uitbreiding van de nabijgelegen bruinkoolmijn. Het bos is een ontmoetingsplek voor de milieubeweging geworden.

Lees meer

Duitsland biedt creatieve zzp'ers zekerheid

Achtergrond - 16 februari 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Duitsland biedt creatieve zzp'ers zekerheid
In de aanloop naar de verkiezingen praat Nederland over een verplichte verzekering voor zzp'ers. In Duitsland bestaat zoiets al voor zelfstandige kunstenaars en publicisten. Zij zijn via de Künstlersozialkasse verzekerd voor hun pensioen, in geval van ziekte en bij arbeidsongeschiktheid.

Lees meer

'Duitse economie bloeit door regionale ontwikkeling'

Achtergrond - 3 februari 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer 'Duitse economie bloeit door regionale ontwikkeling'
In de jaren negentig gold Duitsland als de zieke man van Europa. Nu is het land juist een voorbeeld van economische bloei. Hoe dat kan, onderzoeken David Audretsch en Erik Lehmann in hun boek 'The Seven Secrets of Germany'. Audretsch gaf er donderdag een lezing over in Amsterdam.

Lees meer

Oost-Duitsland toont koningspaar nieuwe industrie

Achtergrond - 27 januari 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Oost-Duitsland toont koningspaar nieuwe industrie
Oost-Duitsland heeft meer te bieden dan grauwe flatgebouwen en rechtsradikalen. Na de Duitse eenwording hebben bedrijven en onderzoeksinstituten in de voormalige DDR zich tot koplopers op het gebied van duurzame energie en materialen ontwikkeld. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken de deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen van 7 tot en met 10 februari tijdens een werkbezoek.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger