Josta van Bockxmeer

Josta van Bockxmeer
© DIA

Josta van Bockxmeer is journalist. Tot mei 2018 was ze redacteur bij Duitslandweb en verzorgde ze de eindredactie voor de Duitslanddesk. Ze werkt onder meer voor Het Financieele Dagblad. Tussen 2006 en 2016 woonde ze met onderbrekingen in Berlijn, waar ze literatuurwetenschap en filosofie studeerde. Tijdens haar studie schreef ze onder andere voor de Duitse krant Der Tagesspiegel en liep ze stage bij de taz. Voor Duitslandweb schreef Josta van Bockxmeer onder andere over de overgang naar duurzame energie en over maatschappelijke onderwerpen als migratie, armoede en sociale bewegingen.

Josta van Bockxmeer is ook op Twitter te vinden.

Duitsland moet vaart maken met de 'Verkehrswende'

Achtergrond - 30 november 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Duitsland moet vaart maken met de 'Verkehrswende'
De druk op Duitsland om iets te doen tegen de uitstoot van dieselauto’s groeit. Rechtszaken dreigen vanuit de EU en van een milieuorganisatie in eigen land. Ook op het gebied van elektrisch rijden is er in Duitsland nog veel te doen.

Lees meer

‘Duitsland betaalt prijs voor versplintering Bondsdag’

Achtergrond - 21 november 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer ‘Duitsland betaalt prijs voor versplintering Bondsdag’
Hoe kan het dat de mislukte coalitieonderhandelingen Duitsland in zo’n diepe politieke crisis storten? Nederlanders zouden niet opkijken van een formatieperiode van meer dan drie maanden. Peter Bootsma is dit jaar gepromoveerd op de coalitievorming in Nederland en Duitsland. “De twee landen hebben verschillende kernwaarden in de politiek.”

Lees meer

Politieke crisis na mislukte coalitie-onderhandelingen

Achtergrond - 20 november 2017 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Josta van Bockxmeer Politieke crisis na mislukte coalitie-onderhandelingen
In Duitsland is een politieke crisis uitgebroken nu de FDP zondagavond de coalitie-onderhandelingen heeft afgebroken. FDP-leider Christian Lindner zei geen vertrouwen meer te hebben in een Jamaica-coalitie met de CDU/CSU en De Groenen. “Dat juist de FDP ermee stopt is niet logisch”, zegt Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut Amsterdam.

Lees meer

Kan Duitsland wel zonder kolen?

Achtergrond - 18 november 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Kan Duitsland wel zonder kolen?
Duitsland heeft een overschot aan elektriciteit en het uitschakelen van een aantal kolencentrales zou dus geen probleem moeten zijn. Maar bij de vraag hoeveel kolenstroom het land kan missen, lopen de meningen sterk uiteen.

Lees meer

Wereld kijkt Duitsland op de vingers bij klimaatdoelen

Achtergrond - 10 november 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Wereld kijkt Duitsland op de vingers bij klimaatdoelen
Het is spitsuur voor het klimaat in Duitsland. Als gastland van de VN-klimaattop in Bonn vervult het een voorbeeldrol in de energietransitie. In Berlijn onderhandelen Die Grünen, CDU/CSU en FDP over de sluiting van de kolencentrales. Het ziet ernaar uit dat het land de eigen klimaatdoelstellingen niet zal halen.

Lees meer

'Het is tijd dat kleinkinderen zich met oorlog bemoeien'

Achtergrond - 1 november 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer 'Het is tijd dat kleinkinderen zich met oorlog bemoeien'
Acteur Matthias Neukirch ging op zoek naar de geschiedenis van zijn grootvader, SS-officier Hans Schleif. Samen met regisseur Julian Klein maakte hij daar een intiem theaterstuk over. Het maakt deel uit van een groeiend aantal boeken en stukken die vanuit een persoonlijk perspectief over de oorlogsgeschiedenis van een familie vertellen.

Lees meer

Steeds meer Duitsers betalen voor zorg ouders

Achtergrond - 31 oktober 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Steeds meer Duitsers betalen voor zorg ouders
In Duitsland zijn kinderen verplicht bij te dragen aan de zorgkosten van hun ouders als die dat zelf niet kunnen betalen, het zogenoemde Elternunterhalt. Nu de kosten voor de verpleeghuiszorg stijgen, maakt de sociale dienst steeds vaker gebruik van deze regeling. Ook wie in Nederland woont, maar ouders in Duitsland heeft, kan verplicht zijn een bijdrage te betalen.

Lees meer

Machtsstrijd Die Grünen dreigt door formatie

Achtergrond - 17 oktober 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Machtsstrijd Die Grünen dreigt door formatie
Die Grünen in Duitsland schuiven woensdag aan bij de onderhandelingen over een nieuwe regering, samen met CDU/CSU en FDP. De pragmatische partijvleugel van Die Grünen - onder leiding van Cem Özdemir en Katrin Göring-Eckardt - is bereid tot compromissen. De linkervleugel is bang dat de partij haar identiteit verliest en neemt liever een voorbeeld aan Jesse Klaver. Een machtsstrijd kondigt zich aan.

Lees meer

Wolfgang Schäuble gaat gewoon door

Achtergrond - 2 oktober 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Wolfgang Schäuble gaat gewoon door
Als minister van Financiën werd Wolfgang Schäuble (CDU) een toonbeeld van de Duitse financiële stabiliteit en van de strenge hervormingspolitiek voor Griekenland. Nu wordt het langstzittende Bondsdaglid voorzitter van het parlement.

Lees meer

Populaire Merkel staat voor grote uitdagingen

Achtergrond - 23 mei 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Populaire Merkel staat voor grote uitdagingen
Na de winst van de CDU in Noordrijn-Westfalen staat Angela Merkel er voor de Bondsdagverkiezingen in september goed voor. Maar ze staat ook voor grote uitdagingen. Tijdens de debatmiddag 'De Staat van Duitsland – Die Wahl' spraken wetenschappers en journalisten op 19 mei over Martin Schulz, de AfD en de behoefte aan zekerheid van de Duitsers.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger