Josta van Bockxmeer

Josta van Bockxmeer
© DIA

Josta van Bockxmeer is journalist. Tot mei 2018 was ze redacteur bij Duitslandweb en verzorgde ze de eindredactie voor de Duitslanddesk. Ze werkt onder meer voor Het Financieele Dagblad. Tussen 2006 en 2016 woonde ze met onderbrekingen in Berlijn, waar ze literatuurwetenschap en filosofie studeerde. Tijdens haar studie schreef ze onder andere voor de Duitse krant Der Tagesspiegel en liep ze stage bij de taz. Voor Duitslandweb schreef Josta van Bockxmeer onder andere over de overgang naar duurzame energie en over maatschappelijke onderwerpen als migratie, armoede en sociale bewegingen.

Josta van Bockxmeer is ook op Twitter te vinden.

Meer Duitsers arm ondanks groeiende economie

Achtergrond - 23 januari 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Meer Duitsers arm ondanks groeiende economie
Hoewel de Duitse economie groeit en de werkloosheid afneemt, is het percentage mensen dat door armoede wordt bedreigd hoger dan ooit. Dat komt vooral door de grote lagelonensector en de armoede onder ouderen. In de aanloop naar de verkiezingen in september proberen de SPD en Die Linke daar aandacht voor te vragen.

Lees meer

Geen draagvlak voor Duits klimaatplan

Achtergrond - 8 november 2016 - Auteur: Josta van Bockxmeer Geen draagvlak voor Duits klimaatplan
Duitsland staat met lege handen in Marrakech, waar maandag de wereldklimaatconferentie is begonnen. Het is de regering niet gelukt het eens te worden over het Klimaschutzplan 2050. Een blamage voor het land van de Energiewende, dat goede sier maakt met de verduurzaming van de energieproductie.

Lees meer

Verfilming bestseller 'Tsjik': echte euforie blijft uit

Achtergrond - 12 oktober 2016 - Auteur: Josta van Bockxmeer Verfilming bestseller 'Tsjik': echte euforie blijft uit
'Tsjik' is niet alleen een aanstekelijk verhaal over twee jongens die in een gestolen auto op reis gaan. Het is ook de verfilming van één van de populairste boeken van Duitsland, door één van de bekendste Duitse regisseurs. Fatih Akin maakte er een lichte, grappige film van, zonder dramatische momenten en diepe gevoelens en - helaas - ook geen echte euforie.

Lees meer

Duitsland als bakermat van de natuurgeneeskunde

Achtergrond - 2 september 2016 - Auteur: Josta van Bockxmeer Duitsland als bakermat van de natuurgeneeskunde
Sinds het overlijden van drie kankerpatiënten van de alternatieve kankerkliniek van Klaus Ross in Bracht, net over de grens bij Venlo, is er veel te doen over alternatieve geneeswijzen in Duitsland. Natuurartsen mogen daar meer dan in Nederland. Er zijn dan ook veel Nederlanders die de Duitse Heilpraktiker weten te vinden. Een bezoek aan zo’n arts is in Duitsland veel vanzelfsprekender dan in Nederland.

Lees meer

'Clichés over Nederlanders veelal positief'

Achtergrond - 8 juli 2016 - Auteur: Josta van Bockxmeer 'Clichés over Nederlanders veelal positief'
Nederlanders slaan soms door in hun bewondering voor Duitsland, maar dat leidt niet tot het beter leren van de Duitse taal, zegt journalist Wouter Meijer. Toch is de Duitse onwetendheid over Nederland erger, vindt zijn Duitse collega Tilmann Bünz. Tijdens een debat in Berlijn bespraken ze de vraag of Nederlanders en Duitsers vrienden kunnen zijn.

Lees meer

De Duitsers als ideaal publiek

Achtergrond - 7 juli 2016 - Auteur: Josta van Bockxmeer De Duitsers als ideaal publiek
Omdat Nederland en Vlaanderen samen gastland zijn op de Frankfurter Buchmesse in oktober, brengen enkele Nederlandse en Vlaamse auteurs een tijdje in Duitsland door, en omgekeerd. Niña Weijers en Saskia de Coster waren de hele maand juni te gast bij het Literarisches Colloquium Berlin (lcb). Op het terras van de villa van het lcb, met uitzicht over de Wannsee, vertellen Weijers en De Coster over de lange adem van het Duitse publiek en het veranderde Duitslandbeeld.

Lees meer

Lausitz neemt langzaam afscheid van bruinkool

Achtergrond - 19 april 2016 - Auteur: Josta van Bockxmeer Lausitz neemt langzaam afscheid van bruinkool
Na kernenergie is het de beurt aan bruinkool: de Duitse politiek wil het liefst van deze meest vervuilende fossiele brandstof af. Nu energieconcern Vattenfall de mijnen in Oost-Duitsland verkoopt aan het Tsjechische EPH is de toekomst onzeker. Bijna niemand verwacht dat de mijnen ooit nog winstgevend zullen worden. Een beschadigd landschap blijft achter.

Lees meer

'Zo links zijn we hier bij de taz nou ook weer niet'

Achtergrond - 9 mei 2012 - Auteur: Josta van Bockxmeer 'Zo links zijn we hier bij de taz nou ook weer niet'
Een keer per jaar, op de verjaardag van Die Tageszeitung (taz), mogen lezers de redactie een dag overnemen. Dit jaar zijn het de lezers-eigenaren die in een coöperatie garant staan voor de financiële toekomst van de krant. De lezers blijken linkser dan de taz-redactie. Josta van Bockxmeer doet verslag.

Lees meer

Een jaar Berlijn met het Studienkolleg zu Berlin

Achtergrond - 14 februari 2012 - Auteur: Josta van Bockxmeer Een jaar Berlijn met het Studienkolleg zu Berlin
Het Studienkolleg zu Berlin brengt dertig jongeren uit verschillende Europese landen bij elkaar. Ze verdiepen zich een jaar lang in Europa en zetten vanuit Berlijn verschillende projecten op. Inschrijven kan tot 1 april 2012. De Nederlandse studente Josta van Bockxmeer woonde een bijeenkomst bij.

Lees meer

Bioscoopfilm over Joschka Fischer

Achtergrond - 1 juni 2011 - Auteur: Josta van Bockxmeer
Activist, taxichauffeur, minister van Buitenlandse Zaken, dat alles was Joseph ‘Joschka’ Fischer. Regisseur Pepe Danquardt maakte een film over een beroemd politicus, maar vooral ook over een generatie die het Duitsland van nu heeft gevormd.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger