Duitslandweb logo Duitslandweb

Rivalen in het voetbal, vrienden in de tulpen

Achtergrond - 24 maart 2011 - Auteur: Josta van Bockxmeer

Tulpen en voetbal, die belangstelling hebben Duitsers en Nederlanders gemeen. ‘Duitsland, land van dichters en denkers’ is dit jaar het thema van de bloemententoonstelling Keukenhof in Lisse. Bettina Wulff, de vrouw van bondspresident Christian Wulff, opende woensdag het nieuwe seizoen. “Eén ding staat vast: de Nederlanders zijn onbetwist wereldkampioen tulpen kweken.”

Rivalen in het voetbal, vrienden in de tulpen
© Duitslandweb

Wulff mocht bij de opening, waarbij ook haar man en prins Willem-Alexander aanwezig waren, haar eigen tulp dopen, de gele Bettina-Wulff-tulp. Een hoogtepunt in de tentoonstelling is een tulpenmozaïek van de Brandenburger Tor, gemaakt van 100.000 bollen. Het duurt nog en week of twee voor die zijn opgekomen. Bij de Brandenburger Tor in Berlijn zijn 55.000 bollen geplant, die tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix, Willem-Alexander en Máxima van 12 tot 15 april waarschijnlijk zullen bloeien.

De keuze voor Duitsland als thema “is een bevestiging van de wederzijdse economische belangen”, zei Walter Jansen, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Keukenhof, in zijn toespraak. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland en ook de grootste afzetmarkt voor bloemen en planten. Voor bloembollen is het volgens de Nederlands-Duitse Handelskamer de tweede afzetmarkt, na de Verenigde Staten. Afgelopen jaar werden er meer dan 500 miljoen bloembollen naar Duitsland verkocht. Bovendien vormen Duitsers een belangrijke bezoekersgroep voor de Keukenhof, met 135.000 bezoekers vorig jaar.

“Maar Duitsland staat voor meer dan alleen een stabiele en succesvolle economie. Duitsland is ook een land met een grote wetenschappelijke en culturele rijkdom“, aldus Jansen.

In het park is een Duitse wandeling uitgezet, met teksten van bekende schrijvers en filosofen. Aan de Walk of Fame zijn tulpen met Duitse namen geplant, zoals de Berliner Flair en de Lustige Witwe.

De ‘Nederland-Duitsland Experience’ laat zien wat raakvlakken en verschillen tussen de twee landen zijn, met als belangrijkste thema’s: Het koningshuis en voetbal. Kunstenares Susanne Offereins presenteert portretten van de koninklijke familie en de bezoekers kunnen voetbalwedstrijden uit ‘74 en ‘88 herbeleven.

Het bloemencorso in de bollenstreek op 16 april heeft als thema ‘Musical Parade.’ De praalwagen van de Keukenhof zal in de sfeer van Berlijn in de twintiger jaren zijn gehuld, net als de zaal in het Oranje Nassau Paviljoen. Tijdens de opening gaf zangeres Mariska van Kolk daar met liederen van Marlene Dietrich alvast een voorproefje van. “Sag mir, wo die Blumen sind...”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Podcast: 'Veel geleerd van Nederlandse werkcultuur'

Podcast: 'Veel geleerd van Nederlandse werkcultuur'

Historica Christina Morina verruilde Amsterdam voor Bielefeld. Een afscheidsinterview.

Lees meer

Kerkelijke banden met de DDR: Geloof in vriendschap

Kerkelijke banden met de DDR: Geloof in vriendschap

Nederlandse protestanten hadden nauwe banden met gemeenten in de DDR. De contacten bestaan nog steeds.

Lees meer

Tolle Woche: Gillen kent geen grenzen

Tolle Woche: Gillen kent geen grenzen

600 Duitse en Nederlandse jongeren ontmoetten elkaar vorige week tijdens de Tolle Woche in het grensgebied.

Lees meer

'Lockere' patiënten in de tandartsstoel

'Lockere' patiënten in de tandartsstoel

Het tekort aan tandartsen in Nederland blijft oplopen. Duitse tandartsen vullen de gaten.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger