Duitslandweb logo Duitslandweb

Rivalen in het voetbal, vrienden in de tulpen
Keukenhof heeft Duitsland als thema

Achtergrond - 24 maart 2011 - Auteur: Josta van Bockxmeer

Tulpen en voetbal, die belangstelling hebben Duitsers en Nederlanders gemeen. ‘Duitsland, land van dichters en denkers’ is dit jaar het thema van de bloemententoonstelling Keukenhof in Lisse. Bettina Wulff, de vrouw van bondspresident Christian Wulff, opende woensdag het nieuwe seizoen. “Eén ding staat vast: de Nederlanders zijn onbetwist wereldkampioen tulpen kweken.”

Rivalen in het voetbal, vrienden in de tulpen
© Duitslandweb

Wulff mocht bij de opening, waarbij ook haar man en prins Willem-Alexander aanwezig waren, haar eigen tulp dopen, de gele Bettina-Wulff-tulp. Een hoogtepunt in de tentoonstelling is een tulpenmozaïek van de Brandenburger Tor, gemaakt van 100.000 bollen. Het duurt nog en week of twee voor die zijn opgekomen. Bij de Brandenburger Tor in Berlijn zijn 55.000 bollen geplant, die tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix, Willem-Alexander en Máxima van 12 tot 15 april waarschijnlijk zullen bloeien.

De keuze voor Duitsland als thema “is een bevestiging van de wederzijdse economische belangen”, zei Walter Jansen, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Keukenhof, in zijn toespraak. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland en ook de grootste afzetmarkt voor bloemen en planten. Voor bloembollen is het volgens de Nederlands-Duitse Handelskamer de tweede afzetmarkt, na de Verenigde Staten. Afgelopen jaar werden er meer dan 500 miljoen bloembollen naar Duitsland verkocht. Bovendien vormen Duitsers een belangrijke bezoekersgroep voor de Keukenhof, met 135.000 bezoekers vorig jaar.

“Maar Duitsland staat voor meer dan alleen een stabiele en succesvolle economie. Duitsland is ook een land met een grote wetenschappelijke en culturele rijkdom“, aldus Jansen.

In het park is een Duitse wandeling uitgezet, met teksten van bekende schrijvers en filosofen. Aan de Walk of Fame zijn tulpen met Duitse namen geplant, zoals de Berliner Flair en de Lustige Witwe.

De ‘Nederland-Duitsland Experience’ laat zien wat raakvlakken en verschillen tussen de twee landen zijn, met als belangrijkste thema’s: Het koningshuis en voetbal. Kunstenares Susanne Offereins presenteert portretten van de koninklijke familie en de bezoekers kunnen voetbalwedstrijden uit ‘74 en ‘88 herbeleven.

Het bloemencorso in de bollenstreek op 16 april heeft als thema ‘Musical Parade.’ De praalwagen van de Keukenhof zal in de sfeer van Berlijn in de twintiger jaren zijn gehuld, net als de zaal in het Oranje Nassau Paviljoen. Tijdens de opening gaf zangeres Mariska van Kolk daar met liederen van Marlene Dietrich alvast een voorproefje van. “Sag mir, wo die Blumen sind...”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer

Der Sint

Der Sint

Bij de eerste Sint-intocht in Berlijn sinds de pandemie speelt Merlijn Schoonenboom weer even ongegeneerd Nederlander. Of toch niet helemaal?


Lees meer

Podcast: 'Grijze verschillen met Duitsland boeien me'

Podcast: 'Grijze verschillen met Duitsland boeien me'

Gesprek met Jacco Pekelder, nieuwe directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien in Münster.


Lees meer

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger