Duitslandweb logo Duitslandweb

Duits-Nederlandse parlementaire contacten

Achtergrond - 12 juni 2014 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Contactgroep Duitsland van de Tweede Kamer en de Deutsch-Niederländische Parlamentariergruppe van de Bondsdag hebben regelmatig contact met elkaar. De groepen bieden Nederlandse en Duitse parlementariërs een forum om, ook informeel, contact te met elkaar te onderhouden. Regelmatig vinden werkbezoeken en ontvangsten plaats.

Deutsch-Niederländische Parlamentariergruppe

De Deutsch-Niederländische Parlamentariergruppe is in 2003 in het leven geroepen om de contacten tussen Duitse en Nederlandse parlementariërs structureel te onderhouden. De Duitse parlementariërs overleggen regelmatig met hun Nederlandse collega's. Er worden bezoeken over en weer georganiseerd, om inzicht te krijgen in belangrijke thema’s over de grens. De leden zijn voor Nederlanders de contactpersonen van de Bondsdag op het moment dat een Nederlands onderwerp in Berlijn speelt. 

De leden van de Deutsch-Niederländische Parlamentariergruppe zijn: voorzitter Jens Spahn (CDU/CSU), vice-voorzitter Udo Schiefner (SPD), Gesine Lötzsch (Die Linke) en Britta Haßelmann (Bündnis 90/Die Grünen) 

Secretariaat:
Deutscher Bundestag - Verwaltung - Referat WI 3
Platz der Republik 1
11011 Berlin
Telefon: 030/227-37466

Contactgroep Duitsland in Tweede Kamer

In Nederland is de Contactgroep Duitsland verantwoordelijk voor de contacten met de Duitse Bondsdag. Bij zijn activiteiten probeert de Contactgroep zoveel mogelijk rekening te houden met de federale staatsopbouw in Duitsland en met het feit dat de Duits-Nederlandse grensregio’s voortdurend aandacht vergen. De groep streeft er daarom naar jaarlijks tenminste één activiteit te organiseren op nationaal niveau met leden van de Bondsdag, één activiteit met afgevaardigden van de deelstaatparlementen van Noordrijn-Westfalen of Nedersaksen, en een activiteit in één van de grensregio’s.

De commissie heeft momenteel 19 leden. Voorzitter is Pieter Omtzigt (CDA). 

Webpagina Contactgroep Duitsland

Griffier: F. Hendrickx

0031 (0)70 318 2011

Parlamentariergruppe NRW-Benelux 

Deze contactgroep van parlementariërs ontstond in 2010 op initiatief van deelstaatpresident Eckhard Uhlenberg om de banden tussen Noordrijn-Westfalen met de Beneluxlanden Luxemburg, België en Nederland te onderhouden. Uhlenberg is voorzitter van de groep. De groep onderhoudt onder meer contacten met ambassadeurs en parlementariërs. 

Contact:
Dr. Stephan Malessa
Tel. 0211 884 2442
Fax 0211 884 3072
stephan.malessa@landtag.nrw.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger