Duitslandweb logo Duitslandweb

'In Nederland gaat het direct om de inhoud'
Duitse Bondsdagleden bespreken Europese zaken in Den Haag

Achtergrond - 14 oktober 2011

In de eurocrisis nemen Frankrijk en Duitsland het voortouw. Maar Duitsland hecht ook waarde aan wat Nederland vindt, zegt Eva Högl (SPD). Zij leidde deze week een delegatie van de Bondsdagcommissie voor Europese Zaken tijdens een bezoek aan Den Haag. “Dat Nederland een rechts-populistische partij in het parlement heeft, maakt dat de speelruimte voor de Nederlandse regering beperkter is dan die van Duitsland.”

'In Nederland gaat het direct om de inhoud'
© Duitslandweb.nl

U bent met een aantal leden van de Duitse parlementscommissie voor Europese Zaken twee dagen in Den Haag geweest. Waar heeft u met uw Nederlandse collega’s over gesproken?

Högl: "We hebben niet alleen met de Tweede Kamercommissie van Europese Zaken gesproken, maar ook met regeringsvertegenwoordigers Ben Knapen (staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken - red) en minister Jan-Kees de Jager (van Financiën -red.). En met leden van de Eerste Kamer.

Het ging vooral over de schuldencrisis, hoe we Griekenland kunnen redden, wat we voor de euro kunnen doen. We hebben gesproken over het voorstel van de Nederlandse regering om zwaardere verplichtingen te verbinden aan het begrotingsbeleid."

Wat doen de commissies vervolgens met deze gesprekken?

"Het doel van het bezoek is dat we van elkaar horen hoe we over Europese onderwerpen denken. Onze commissie vindt het belangrijk dat het niet alleen gaat om wat Duitsland en Frankrijk vinden maar dat we ook met andere partners, kleinere landen spreken.

We hebben daarom afgesproken dat we vaker contact met de Nederlandse parlementariërs hebben. We hebben de Tweede Kamercommissie uitgenodigd begin volgend jaar naar Berlijn te komen en we willen ook vaker telefonisch overleg houden."

Hoe vaak zien de Nederlandse en de Duitse commissies voor Europese Zaken elkaar?

"Dit was het eerste bezoek van onze EU-Ausschuss aan Den Haag in deze Duitse regeringsperiode, dus sinds 2009."

Op het programma stond ook een bezoek aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Eva Högl (1969) is sinds 2009 namens de SPD lid van de Bondsdag. Ze studeerde Rechten in Osnabrück en Leiden en werkte van 1999 tot 2009 bij het Duitse ministerie van Werkgelegenheid.  

"Ja. Omdat we in Den Haag waren, wilden we ons ook daar laten informeren en contacten leggen. We hebben gesproken over de procedures voor de toetreding tot de Europese Unie van Kroatië en Servië. En ook bij het Strafhof hebben we mensen uitgenodigd volgend jaar naar Berlijn te komen."

Zijn er veel verschillen tussen hoe de Nederlandse parlementariërs naar Europa kijken en hoe uw Ausschuss dat doet?

"Nederland en Duitsland hebben vooral veel overeenkomsten. We hebben allebei Europa opgebouwd. We zijn allebei netto-betalers aan de EU. En we zijn twee stabiele landen. Daarnaast zijn we goede buren. Naar dat voorbeeld willen we ook Europa vormgeven.

Maar er zijn inderdaad ook verschillen. Het overdragen van bevoegdheden van de lidstaten aan Brussel ligt in Duitsland moeilijker dan in Nederland. Als dat bijvoorbeeld om begrotingsbeleid gaat, moeten wij daarvoor eerst de grondwet aanpassen. Andere onderwerpen zijn voor Nederland lastiger. We hebben het gehad over een mogelijk nieuw grondwettelijk verdrag voor Europa. Dat ligt in Nederland veel gevoeliger dan in Duitsland.

En wij hebben geen rechts-populistische partij in het parlement. Dat Nederland die wel heeft, maakt de speelruimte van de Nederlandse regering voor Europees beleid beperkter dan die van Duitsland."

Merkte u dat in de gesprekken met de Nederlanders deze week?

"Ja. Er was een parlementariër van de PVV bij, ook een lid van de Kamercommissie van Europese Zaken. Die is overal tegen. Hij heeft ons uitgelegd waarom Nederlandse burgers de verantwoordelijkheid voor de eurocrisis niet willen dragen. Zulke geluiden hebben wij niet in de Bondsdag. Dat heeft invloed op wat een regering in Europa kan doen. Duitsland heeft een meer pro-Europese koers.

Maar de overeenkomsten tussen de Nederlanders en de Duitsers zijn veel groter dan de verschillen, hoor."

Waaruit bleek dat?

"Wat ik heel mooi vond, is dat we direct inhoudelijke gesprekken hadden. We hoefden niet eerst het ijs te breken. De meeste Nederlandse parlementariërs zag ik voor het eerst, maar het ging direct over de belangrijke onderwerpen.

Natuurlijk hebben we ook contacten met commissies voor Europese Zaken in andere landen. Frankrijk, Oostenrijk, Polen. Daar voeren we ook goede gesprekken. Maar die met Nederland zijn bijzonder goed. Omdat we zoveel op elkaar lijken."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger