Duitslandweb logo Duitslandweb

Oost-Duitsers bij Nederlandse bedrijven in de leer
TecLine leidt Oost-Duitse jongeren op voor Nederlandse markt

Achtergrond - 3 september 2010

Nederlandse jongeren kiezen niet voor techniek en houden niet van vieze handen. Dat is de ervaring van Paul Muller van detacheringsbedrijf Tecline. Zijn bedrijf haalt Oost-Duitse jongeren naar Nederland om te werken en daarnaast een vakdiploma te halen.

Oost-Duitsers bij Nederlandse bedrijven in de leer
© TecLine
TecLine start een vakopleiding voor Oost-Duitse jongeren.

“Motivatie kun je niet aanleren”, zegt Paul Muller. Volgens hem heeft Nederland een tekort aan gemotiveerde jongeren die kiezen voor een technische opleiding. “Nederlandse ouders zien hun kinderen liever naar het atheneum en de universiteit gaan.” Aan goed technisch personeel is een tekort in Nederland. Daarom kijken bedrijven steeds vaker over de grens. “In Duitsland heeft een vakman nog aanzien”, weet Muller.

Met een vakopleiding voor Oost-Duitse jongeren wil het Amsterdamse bedrijf TecLine voldoen aan de vraag naar personeel. Het bedrijf heeft ervaring met het werven van Oost-Europese vaklieden voor projecten in Nederland.

Met de vakopleiding richt Tecline zich op Oost-Duitse jongeren tussen de 22 en 26 jaar die de opleiding tot Facharbeiter niet hebben afgemaakt. Om een diploma te krijgen, moeten jongeren die een vakopleiding volgen een aantal jaren praktijkervaring opdoen bij een bedrijf. In Duitsland is er al lange tijd een groot tekort aan dergelijke opleidingsplaatsen. Zo meldt weekblad Die Zeit dat aan het begin van dit schooljaar bijna honderdduizend scholieren geen plek bij een bedrijf hebben.

Ook in Duitsland is er een tekort aan gediplomeerde vakkrachten. Voor veel jongeren vormt het tekort aan opleidingsplaatsen een lastige horde. Omdat praktijkervaring nodig is om het diploma te halen maken veel jongeren de opleiding niet af. Dit belemmert de instroom van gediplomeerde vakkrachten in Duitsland.    

Werkloosheid

Leerlingen zonder praktijkervaring mogen in Duitsland binnen hun vakgebied alleen hand- en spandiensten verrichten. Door de hoge werkloosheid in het oosten van Duitsland is het voor deze groep moeilijk om werk te vinden. “Deze jongeren komen niet uit de negatieve spiraal. De kans die wij ze bieden, grijpen ze met beide handen aan”, aldus Muller.

Duitse krachten zijn niet alleen gemotiveerd, ze vinden het ook geen probleem om lang van huis te zijn. Muller: “Een Rotterdammer vindt werk in Amsterdam al ver. Duitsers zijn veel mobieler. Zij vinden het normaal om voor hun werk een week weg te zijn.”

Pilot

In november start TecLine met een pilot van tien tot vijftien leerlingen. Ze werken vijf dagen per week bij Nederlandse bedrijven in de elektro- en installatietechniek, krijgen twee avonden in de week les en leren Nederlands. Na twee jaar halen ze een diploma op mbo-niveau dat ook in Duitsland wordt erkend. Het is de bedoeling dat de leerlingen dan een vast contract bij hun leerbedrijf krijgen.

TecLine organiseert de vakopleiding in samenwerking met het ROC Amsterdam en de opleidingsbedrijven. Muller hoopt uiteindelijk zo’n honderd jongeren te bemiddelen, maar in het licht van een groeiende vraag naar vaklieden “blijft het natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat.”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger