Achtergrond - 1 Dezember 2004
- Autor:
Marja Verburg
(1 december 2004) Op de avond van 9 november 1989 wordt Egon Krenz, van 18 oktober tot 6 december leider van de DDR, gebeld door Stasi-chef Erich Mielke. "Er begeven zich allemaal mensen naar de grens, ik moet weten wat ik moet doen."
Mehr
Achtergrond - 1 November 2004
- Autor:
Marja Verburg
(1 november 2004) De film Der Untergang over de laatste twaalf dagen van het leven van Adolf Hitler maakte in Duitsland veel discussie los, omdat die Hitler van een menselijke kant zou laten zien. Bovendien zou er te weinig aandacht besteed worden aan de nazi-misdaden, die daarmee gebagatelliseerd zouden worden. Dat vinden veel critici niet passend. Het Duitsland Instituut toonde vorige week in Filmtheater Rialto speciaal voor scholieren en studenten de voorpremière.
Mehr
Achtergrond - 16 Juni 2004
- Autor:
Marja Verburg
De Duitse ambassade nodigde uit voor een "iets andere" live-uitzending van de wedstrijd Nederland-Duitsland op de Universiteit Leiden. Ik kijk graag naar voetbalwedstrijden tussen Nederland en Duitsland. Sinds mijn voetbalontwaken tijdens het EK 88, toen wij Europees kampioen werden, heb ik menig Duitser weten te stangen met het zingen van "zwei-eiheins, zwei-eins".
Mehr
Achtergrond - 15 Juni 2004
- Autor:
Marja Verburg
"Lukas Podolski was vroeger een vrouw!“ zingen Damian en zijn vrienden aan de Rhein Ufer Promenade in Düsseldorf. Ze vormen een klein Pools eiland midden in een zee van Duitse fans en kunnen nauwelijks iets zien van de wedstrijd Duitsland-Polen. Er zijn weliswaar veel beeldschermen in de stad, maar erg groot zijn ze niet.
Mehr
Achtergrond - 16 Mai 2004
- Autor:
Marja Verburg
(16 mei 2004) Bondskanselier Schröder sprak gisteren tijdens een bezoek aan Nederland met Jan Peter Balkenende en Koningin Beatrix. Hij maakte een rondvaart door Rotterdam en legde een krans bij het monument 'De verwoeste stad' van Zadkine. De bondskanselier was in de Maasstad op uitnodiging van de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam EFR. In een volle aula van de Erasmus Universiteit Rotterdam leerde hij de aanwezige studenten wat charisma is.
Mehr
Achtergrond - 4 Mai 2004
- Autor:
Marja Verburg
(4 mei 2004) Reformstau is een veel gehoord begrip in Duitsland. Het kost de Bondsregering veel moeite de noodzakelijke economische hervormingen door te voeren. Daar is ook de federale structuur van Duitsland debet aan. De regering heeft een speciale commissie ingesteld om het Duitse staatsmodel aan te passen aan de eisen van de huidige tijd. Henning Scherf, burgemeester van Bremen, is lid van deze commissie. Op 12 mei zal deze gepassioneerde bemiddelaar in Amsterdam een lezing geven over de hervorming van het federalisme en de invloed daarvan op de Reformstau.
Mehr
Achtergrond - 3 März 2004
- Autor:
Marja Verburg
(3 maart 2004) Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München kreeg Hans Jochen Vogel (SPD) als vice-voorzitter van het organiserend comité en oud-burgemeester van de stad voor het eerst te maken met terroristisch geweld. De moeilijkste periode van zijn leven moest toen echter nog komen. Als minister van Justitie tussen 1974 en 1981 werd hij door de terroristische activiteiten van de Rote Armee Fraktion (RAF) gedwongen zware beslissingen te nemen. "Ik was direct verantwoordelijk voor het leven van mensen, die ik soms ook persoonlijk kende."
Mehr
Columns - 11 August 2003
- Autor:
Marja Verburg
(11 augustus 2003) Mijn op één na laatste Berlijnse bericht was een afscheidscolumn. Ik had dat expres zo gepland, zodat mijn laatste column een gewone zou kunnen worden. Ik houd helemaal niet van afscheid nemen en ik heb de afgelopen maand maar weer eens bewezen dat ik dat ook niet kan.
Mehr
Columns - 2 Juli 2003
- Autor:
Marja Verburg
(2 juni 2003) Ik ben dit stukje inmiddels zo'n dertig keer begonnen, maar mooier wordt het er toch niet van. Ik ben nou eenmaal niet poëtisch en word het vannacht ook niet, ondanks de lichtende Fernsehturm in het donker, waar ik om de vijf minuten zuchtend naar staar. De directe aanpak dus maar.
Mehr
Columns - 4 Juni 2003
- Autor:
Marja Verburg
(4 juni 2003) Sinds afgelopen weekend weten wij waar Jezus is. Of in ieder geval was. Jezus bevond zich aan de andere kant van de Potsdamer Platz Arkaden. Wij waren daar met ons jaarlijks terugkerende Hemelvaartbezoek aan het shoppen, toen een zwerver ons dat meedeelde. Het was ons al opgevallen dat het erg druk was in het centrum van de stad. Het was Kirchentag in Berlijn. En niet zomaar Kirchentag, maar de eerste oecumenische: katholieken en protestanten die samen hun geloof vierden, gedachten uitwisselden, zongen, baden, samen waren. Kirche von unten wordt dat genoemd.
Mehr