Eerdere jaarverslagen:

Jaarverslag 2013

Voorwoord

Duitsland is mede door de Eurocrisis uitgegroeid tot de centrale speler in de Europese politiek. Geen wonder dat de verkiezingen voor de Bondsdag die op 22 september 2013 werden gehouden overal in Europa en dus ook in Nederland met grote interesse werden gevolgd. Voor het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) was in het najaar dan ook een belangrijke taak weggelegd om in talrijke artikelen en interviews in de media de politieke ontwikkelingen te duiden. Traditiegetrouw heeft het DIA samen met partners op de verkiezingsavond een druk bezochte Wahlparty gegeven waarvan BNR Nieuwsradio live verslag heeft gedaan.

Niet alleen heeft Duitsland een leidende politieke rol gekregen, ook is door het economisch succes de Bondsrepubliek meer en meer uitgegroeid tot een model waaraan andere Europese landen zich oriënteren. De industriepolitiek en het R&D-beleid in Duitsland worden hierbij gezien als belangrijke succesfactoren. Het DIA-Rapport Vasthoudend Innoveren – Een onderzoek naar het Duitse wetenschaps- en R&D-beleid dat het DIA in opdracht van de Adviesraad Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) heeft geschreven, werd op 4 februari in de Duitse residentie aan staatssecretaris Sander Dekker en werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes aangeboden en kon heel 2013 op grote mediale aandacht rekenen.

De grote belangstelling voor Duitsland onderstreept het belang van het DIA als het nationale expertisecentrum over Duitsland in Nederland. Wij verwachten dat die belangstelling de komende jaren nog verder zal toenemen.

De gegroeide Nederlandse interesse in de Bondsrepubliek vertaalt zich echter nog onvoldoende in het aantal studenten dat besluit een deel van de studie aan een Duitse instelling voor Hoger Onderwijs te volgen. Het ministerie van OCW heeft het DIA daarom de opdracht gegeven tot het inrichten van een Duitslanddesk die de mobiliteit naar dit land moet stimuleren met onder meer een speciaal beurzenprogramma dat mede door de Deutsche Akademische Austausch Dienst (DAAD) wordt gefinancierd. De desk is in 2013 onder de bezielende leiding van dr. Jennifer Steetskamp voortvarend van start gegaan en is nu al uitgegroeid tot hèt aanspreekpunt voor vele studenten en instellingen voor Hoger Onderwijs.

Prof. dr. Paul Schnabel
Voorzitter van het bestuur

Prof. dr. Ton Nijhuis
Directeur

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger