Economie:

Chemische industrie
Duitse bedrijvigheid

De opkomst van de Duitse chemische industrie ging hand in hand met de populariteit van de exacte wetenschap in de tweede helft van de 19e eeuw. In deze tijd werden grote Duitse chemische bedrijven als BASF en Bayer opgericht. BASF is tegenwoordig het grootste chemische concern ter wereld.

Chemische industrie
© wikipedia/DTeetz/cc
BASF in Ludwigshafen rond 1900

Aan het eind van de 19e eeuw werden veel wetenschappelijke innovaties gedaan, zoals de ontdekking van penicilline of het pasteurisatieproces. In het Duitse keizerrijk (1871-1918) werd het fundament gelegd voor alleen al 25 Nobelprijzen voor Duitse wetenschappers in de natuur-, genees- en scheikunde tussen 1900 en 1930. Exacte wetenschappen als scheikunde maakten een hoge vlucht door uitvindingen die goed toepasbaar waren in de industrie zoals kunstmest. Dat kwam de opkomst van de Duitse chemische industrie ten goede.

De grootste Duitse chemische bedrijven zijn BASF (opgericht in 1865) en Bayer (1863). BASF is met een omzet van 74,3 miljard euro in 2014 het grootste chemische bedrijf ter wereld. De onderneming uit Ludwigshafen richt zich vooral op verfproductie, petrochemie en chemische producten voor de land- en tuinbouw als kunstmest.

Bayer is naast een chemisch ook een farmaceutisch concern, gevestigd in Leverkusen, bij Keulen. Het bedrijf is vooral bekend als de producent van de pijnstiller aspirine en anticonceptiemiddelen.

Export

Net als de Duitse autoproducenten is de chemische sector gericht op de export. Meer dan de helft van de productie is bedoeld voor het buitenland. De export van de Duitse chemische sector had in 2014 een waarde van 107 miljard euro, de grootste uitvoer van chemische en farmaceutische producten ter wereld.

Een andere overeenkomst is dat beide industrieën nauw met elkaar verwant zijn. Zo leveren bedrijven als BASF de lak voor de auto-industrie. Daarom had de Duitse chemiesector ook last had van de recessie van 2009. Gelijk met de auto-industrie zijn de chemische bedrijven daarna weer uit het dal gekropen.

Voor de Nederlandse chemieconcerns als AkzoNobel, Shell en DSM was het einde van de recessie in 2009 in Duitsland goed nieuws. Duitsland is op het gebied van de chemie de belangrijkste handels- en investeringspartner van Nederland.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger