Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD wint in Brandenburg en Thüringen
Eurosceptici doen het goed bij deelstaatverkiezingen

Achtergrond - 15 september 2014

De eurosceptische Alternative für Deutschland (AfD) heeft zondag overtuigend gewonnen in Brandenburg en Thüringen. Daarmee is de nieuwe rechts-conservatieve partij nu in drie deelstaten vertegenwoordigd. In Thüringen werd de CDU de grootste partij, maar is een rood-rood-groene coalitie ook mogelijk.

AfD wint in Brandenburg en Thüringen
© dpa/picture-alliance
AfD-partijleider Lucke vandaag bij een persconferentie over de verkiezingswinst in Brandenburg en Thüringen

De eurosceptische en rechts-conservatieve AfD heeft zondag zowel in Brandenburg als in Thüringen meer dan 10 procent van de stemmen gehaald: 10,6 in Thüringen, 12,2 in Brandenburg. Eind augustus werd de partij ook al in het deelstaatparlement van Saksen gekozen.

Daarmee is de AfD, die in februari 2013 werd opgericht, inmiddels in drie deelstaatparlementen vertegenwoordigd. In mei kwam de partij ook in het Europees Parlement. Dat is vooral voor de CDU een probleem, analyseren de Duitse media vandaag. De christen-democraten moeten nu voor het eerst een nieuwe partij rechts van hen dulden. De strategie van de CDU om de AfD dood te zwijgen is mislukt, concludeert de Süddeutsche Zeitung >>. Bekijk ook het persoverzicht van Spiegel Online >>

Rood-rood-groen

In Thüringen is de CDU (33,5 procent) de grootste partij gebleven. Maar of minister-president Lieberknecht haar coalitie met de SPD (12,4 procent) kan voortzetten, is de vraag. Een linkse coalitie van Die Linke (28,2 procent), SPD en Die Grünen (5,7 procent), rood-rood-groen, is ook mogelijk en wil Linke-lijsttrekker Ramelow graag. 

In Brandenburg is de SPD de grootste partij met 31,9 procent. De CDU (23 procent) werd tweede, en haalt daarmee Die Linke (18,6 procent) in. De SPD kan zowel met Die Linke verder regeren, als een coalitie met de CDU vormen. Minister-president Woidke houdt beide opties open en wil met beide partijen coalitiebesprekingen aangaan.

FDP verliest weer 

De FDP haalde in beide deelstaten de kiesdrempel niet. In Thüringen hjaalde ze 2,5 procent, in Brandenburg kwam ze zelfs niet verder dan 1,5 procent. De liberalen zijn nu nog slechts in zes van de zestien Duitse deelstaten vertegenwoordigd. Bij de Bondsdagverkiezingen van 2013 werden ze ook al uit de Bondsdag weggestemd.

De opkomst was in beide deelstaten laag: in Thüringen was 52,8 procent, in Brandenburg 48,0 procent.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger