Gabriele Pauli stapt uit de CSU
Nieuws

Achtergrond - 22 november 2007

(22 november 2007) De omstreden CSU-politica Gabriele Pauli, die een grote rol speelde bij de val van CSU-leider Stoiber, stapt uit haar partij. Haar uitgesproken vrouwelijkheid zou niet passen binnen de conservatieve Beierse partij.

Vaak is er al gespeculeerd over het vertrek van de flamboyante politica, met name na haar mislukte gooi naar het voorzitterschap van de CSU eind september. Ze leed een verpletterende nederlaag – Pauli kreeg maar 2,5 procent van de stemmen op het partijcongres – en zag de Beierse minister van Economische Zaken Erwin Huber met de winst strijken.

Sindsdien wordt Pauli naar eigen zeggen volkomen buitengesloten door het CSU-bestuur. “Deze heren kennen geen respect en schrikken er niet voor terug mijn mening te onderdrukken”, zei Pauli. Haar uitgesproken vrouwelijkheid zou niet passen binnen de door mannen gedomineerde christelijke partij uit Beieren. “De heren van de CSU hadden het moeilijk met mij.”

Pauli heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de val van de vorige CSU-leider en Beierse premier Edmund Stoiber. Diens positie binnen de CSU was verzwakt nadat hij zich in 2005 verrassend terugtrok als kandidaat-minister in het kabinet van Angela Merkel. De onthulling van Pauli, een van zijn belangrijkste critici, dat Stoiber haar privéleven doorspitte op zoek naar belastend materiaal bleek de druppel. In de nasleep van het schandaal trad Stoiber, zeventien jaar lang de onbetwiste toppoliticus in Beieren, af.

Commentatoren speculeerden dat hoewel de partij eigenlijk blij was met het einde van Stoibers heerschappij, zij Pauli’s optreden niet in dank afnam. Ze speelde een beslissende rol bij het kanaliseren van de krachten tegen Stoiber, maar werd door velen als te kritisch, onafhankelijk en vooral onberekenbaar gezien.

Uit de reacties op Pauli’s vertrek blijkt hoeveel moeite de CSU had met de wervelende politica. Haar vertrek is “geen verlies”, meent CSU-Bondsdaglid Norbert Gleis. “Ze heeft getracht de CSU te domineren en heeft daarbij achter het net gevist.” De Beierse ministerpresident Günter Beckstein constateerde dat Pauli zich “in toenemende mate van de beginselen van de CSU heeft verwijderd.”

Inderdaad was Pauli’s optreden de laatste maanden regelmatig goed voor een schandaaltje. De politica schokte veel partijgenoten met haar voorstel om het huwelijk na zeven jaar automatisch te ontbinden, mits beide partners daarmee akkoord gingen. In latex gehuld verscheen de fervente motorrijdster begin dit jaar in een pikante fotoreportage in de glossy Park Avenue. De Duitse pers smulde, maar haar partij gruwde ervan. Haar populariteit in haar eigen kiesdistrict Fürth bleef echter onverminderd hoog.

Het conservatieve dagblad Die Welt zette Pauli vandaag weg als “het loeder van de CSU”. Volgens Die Zeit is haar roem in de landelijke media haar naar het hoofd gestegen, de reden voor haar uiteindelijke neergang.

Pauli laat de mogelijkheid open een eigen partij te beginnen. Van de Beierse Grünen heeft ze een aanbod gekregen lid te worden. De SPD in de deelstaat heeft beklemtoond daar geen zin in te hebben.

Die Zeit
Servus Gabi! 

Die Welt
Frau Pauli denkt schon an ihre neue Partei             

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger