Luchthaven Tempelhof sluit definitief

Achtergrond - 30 oktober 2008

(30 oktober 2008) Tempelhof gaat vanavond definitief dicht. Al jaren verwerkt de legendarische Berlijnse luchthaven te weinig passagiers om rendabel te blijven. Toch ligt de sluiting ligt bij veel Berlijners gevoelig.

Vanaf morgen is het stil op de Berlijnse luchthaven Tempelhof. Afb: DPA/Picture AllianceMet de bouw van de grote luchthaven Berlin Brandenburg International, zijn de drie Berlijnse vliegvelden waaronder Tempelhof overbodig geworden. Daarbij leverde het vliegveld aan de rand van de Berlijnse binnenstad al jaren veel overlast op.

Desondanks protesteerden veel Duitsers tegen de sluiting van Tempelhof. Eind april dit jaar organiseerde de hoofdstad een niet-bindend referendum over de toekomst van het complex, maar te weinig Berlijners stemden voor instandhouding ervan.

Voor burgemeester Klaus Wowereit was de uitslag een opluchting. Het stadsbestuur was ongeacht de uitkomst van de volksraadpleging niet van plan zijn beslissing terug te draaien.

Belangrijke historische rol

De sluiting van Tempelhof ligt historisch gevoelig, aangezien de luchthaven een belangrijke rol speelde in de Duitse geschiedenis. Het complex werd 85 jaar geleden geopend, maar verwierf pas echt bekendheid toen het onder de nazi’s aanzienlijk werd uitgebreid.

Tempelhof zou naar de plannen van Hitler de luchthaven worden van Germania, het nieuwe Berlijn onder de nazi’s. De centrale hal van architect Ernst Sagebiel werd naar de nieuwste nationaal-socialistische inzichten op architectonisch gebied opgetrokken en was lange tijd het grootste gebouw ter wereld.

Luchtbrug

De luchthaven fungeerde na de Tweede Wereldoorlog als uitvalsbasis voor de geallieerde luchtbrug tijdens de Berlijnse Blokkade van 1948-49. Toen de Sovjet-Unie West-Berlijn van de buitenwereld afsneed, werd de bevolking via dit vliegveld bevoorraad met voedsel en medicijnen.

Het is nog onduidelijk wat nu met het terrein gaat gebeuren. De centrale hal zal in ieder geval niet worden afgebroken, zo garandeerde de Berlijnse senaat. Twee jaar geleden was nog sprake van een Amerikaanse investeerder die het complex wilde ombouwen tot een gezondheidscentrum, maar dat plan is al geruime tijd van de baan.

Vanavond zal om tien uur het laatste reguliere lijntoestel vertrekken van Tempelhof richting Mannheim. Daarna zullen twee historische vliegtuigen die herinneren aan de Berlijnse Blokkade de historische luchthaven nog een keer aandoen.

                                                                                   RBB Online / Morgenpost.de

Afbeelding:

DPA/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger