'Notleidende Banken' meest misplaatste woord
Nieuws
Achtergrond - 20 januari 2009
(20 januari 2009) Notleidende Banken is het meest misplaatste woord van 2008. Dat maakte een onafhankelijke jury van taalwetenschappers en journalisten vanmiddag bekend. In december werd Finanzkrise tot woord van het jaar gekozen.
Het begrip Notleidende Banken zet "de verhouding tussen oorzaken en gevolgen van de economische crisis ronduit op z'n kop", aldus de jury. "Terwijl hele economieën in nood raken en de belastingbetalers moeten meebetalen aan miljardenkredieten, worden de banken met hun financiële beleid, die de crisis veroorzaakten, tot slachtoffers gemaakt."
Het woord Rentnerdemokratie (democratie van gepensioneerden) kwam op de tweede plaats terecht. Dit was het schrikbeeld van oud-president Roman Herzog, die door een verhoging van het pensioengeld een staat voor zich zag waarin "de ouderen de jongeren plunderen".
Karlsruhe-Touristen haalde de derde plaats. In de ogen van de voorzitter van de Duitse politievakbond zijn dat politici die te vaak klagen over wetten bij de hoogste Duitse rechtsinstantie, het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe.
De politieman gebruikte het woord toen die politici een klacht wilden indienen tegen de nieuwe BKA-wet. Die moet het de federale recherche mogelijk maken computerbestanden te doorzoeken en verborgen camera's in te zetten in de strijd tegen terrorisme. De jury noemde dit een "bedenkelijke opvatting van de grondrechten".
Het Unwort des Jahres wordt sinds 1991 gekozen om te komen tot een "zakelijker, gepaster en menselijker taalgebruik". In voorgaande jaren waren bijvoorbeeld Herdprämie, freiwillige Ausreise, Tätervolk en Gotteskrieger het meest misplaatst.
ZDF Heute.de / Welt.de
Afbeelding:
Reacties
Geen reacties aanwezig