Debat kernenergie laait op na incident centrale
Nieuws

Achtergrond - 7 juli 2009

(7 juli 2009) Het politieke debat over kernenergie is in Duitsland opgelaaid na een storing in een kerncentrale in Krümmel bij Hamburg. Drie maanden voor de verkiezingen ruzieën de coalitiepartijen CDU en SPD over de toekomst van kernenergie in de Bondsrepubliek.

Door een incident in een kerncentrale bij Hamburg, laait het debat rond kernenergie in Duitsland weer op. Afb: Chris McRoberts, flickr.comAfgelopen zaterdag legde de Zweedse energieleverancier Vattenfall de kerncentrale bij Hamburg stil na kortsluiting in een transformator. De centrale was nauwelijks een maand geleden weer in bedrijf genomen, nadat daar twee jaar geleden brand was uitgebroken. Hoewel omwonenden volgens Vattenfall geen enkel gevaar hebben gelopen, is het nieuwe incident een tegenvaller voor de voorstanders van kernenergie.

De rood-groene regering onder bondskanselier Schröder besloot in 2000 alle Duitse kerncentrales op termijn te sluiten. Huidig regeringsleider Merkel liet in januari 2007 al weten van de zogenoemde Atomausstieg af te willen zien. Volgens haar heeft Duitsland de capaciteit van de centrales nodig totdat er betere, milieuvriendelijkere alternatieven voorhanden zijn.

Minister van Milieu Sigmar Gabriel (SPD) eiste maandag naar aanleiding van het incident in Krümmel een verscherping van de wetgeving op de kernenergie. Dit moet het mogelijk maken oude kerncentrales zo snel mogelijk te sluiten. Nu hebben de deelstaten nog het laatste woord over de kerncentrales binnen hun grenzen.

‘Gevaarlijke koers’

SPD-fractievoorzitter Peter Struck verwijt Merkel te buigen voor de kernenergielobby. “Energieleveranciers zijn bang minder winst te maken als de kerncentrales worden gesloten”, aldus Struck. Volgens de sociaaldemocraat varen de CDU en FDP met hun kernenergiebeleid “een gevaarlijke koers”.

De CDU beschouwt het ongeval in de Hamburgse kerncentrale als een op zichzelf staand incident. Volgens de christendemocraten wil de SPD vooral politieke munt slaan uit het incident van afgelopen zaterdag. De partij benadrukt dat geen enkele technische installatie zo intensief op veiligheid wordt gecontroleerd als een kerncentrale.

Toch klagen twee politici van de Groenen uit de deelstaatregeringen van Sleeswijk-Holstein en Hamburg Vattenfall aan. Volgens hen vormt de centrale een te groot risico voor de nabijgelegen miljoenenstad Hamburg.

Ook moet bondskanselier Merkel zich verantwoorden voor haar banden met Vattenfall. Bestuursvoorzitter Lars Josefsson is volgens de Frankfurter Rundschau een van Merkels belangrijkste adviseurs bij energievraagstukken.

                                   Spiegel Online / Franfurter Rundschau Online / faz.net

Afbeelding:

Chris McRoberts, flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger