Katholieke kerk in opspraak door misbruik
Bisschoppen houden Ronde-Tafel-gesprek af

Achtergrond - 1 maart 2010

Nieuwe gevallen van seksueel misbruik brengen de katholieke kerk in Duitsland ernstig in verlegenheid. Dat aartsbisschop Zollitsch een Ronde-Tafel-gesprek van de overheid met vertegenwoordigers van de slachtoffers afwijst, maakt de situatie er niet beter op.

Katholieke kerk in opspraak door misbruik
© Afb.: dpa/picture-alliance
Zollitsch houdt Ronde-Tafel-gesprek af.

Een nieuw schandaal rond een klooster in Beieren, waar geestelijken jarenlang minderjarigen seksueel zouden hebben misbruikt, doet de maatschappelijke en zelfs politieke discussie over de omgang met misbruik door geestelijken oplaaien. Minister van Justitie Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) verwijt de kerk dat zij niet op constructieve wijze meewerkt aan de vervolging van verdachten.

De minister wil dat de kerk deelneemt aan een Ronde-Tafel-gesprek over schadevergoedingen die recht moeten doen aan slachtoffers van verjaarde gevallen. Door dit initiatief haalt de minister zich de kritiek van CDU/CSU op de hals. De christendemocraten vinden het respectloos dat de minister de kerk openlijk aan de schandpaal nagelt.

Slachtoffers

De Duitse conferentie van bisschoppen slaat bij monde van aartsbisschop Zollitsch de uitnodiging van de minister af. Volgens Zollitsch is seksueel misbruik een breed maatschappelijk probleem en speelt het niet alleen binnen de katholieke kerk. Als de minister een gesprek belegt met alle maatschappelijke groepen, zou de katholieke kerk daar aan deelnemen. De Freiburgse aartsbisschop kondigde wel aan de voorschriften voor de omgang met gevallen van seksueel misbruik nog eens tegen het licht te houden. Vorige week maandag verontschuldigde de conferentie van bisschoppen zich voor het misbruik.

Het debat rond deze kwestie kwam in januari op gang toen bekend werd dat scholieren op het katholieke Canisius-Kolleg in Berlijn jarenlang door hun docenten werden misbruikt. Daarna volgden onthullingen over een school in Bonn. Uit soortgelijke gevallen in onder meer Ierland blijkt dat de gebeurtenissen in Duitsland niet op zichzelf staan. Complicerende factor in het geheel is dat veel zaken jarenlang onder het vloerkleed werden geveegd, voor misbruik was binnen de kerk weinig aandacht. Veel zaken zijn daardoor verjaard. Dat maakt strafrechtelijke vervolging moeilijk.

Voorlopig blijft deze kwestie voor de katholieke kerk precair. De slachtoffers vinden de getroffen maatregelen niet toereikend. Weliswaar is de staat verantwoordelijk voor de strafrechtelijke vervolging van de daders, welk vervolg daaraan binnen de kerk wordt gegeven is aan kerkelijke instanties.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger