Duitsland verkort dienstplicht tot zes maanden
Welzijnsorganisaties bang voor personeelstekorten

Achtergrond - 19 mei 2010

Duitsland verkort de militaire en de maatschappelijke dienstplicht van negen tot zes maanden. Hiermee lost het tweede kabinet Merkel een belofte uit het regeerakkoord in. Welzijnsorganisaties vrezen dat het besluit tot personele problemen bij zorginstellingen leidt.

Duitsland verkort dienstplicht tot zes maanden
© dpa/picture-alliance
Duitse jongeren kunnen voor een maatschappelijke invulling van de dienstplicht kiezen.

De verkorting geldt niet alleen voor de militaire dienstplicht. Ook de maatschappelijke dienstplicht, het alternatief voor jongeren die niet onder de wapenen willen, wordt beknot tot zes maanden. De jongere die kiest voor deze Zivildienst kan zijn termijn vrijwillig met drie tot zes maanden verlengen. De Bondsregering hoopt zo personele tekorten bij zorginstellingen te voorkomen.

Duitse zorginstellingen vrezen dat de maatregelen van de regering om tekorten te voorkomen niet toereikend zijn. De opleiding van jongens die vervangende dienstplicht doen duurt twee tot drie maanden. Het gevolg van de regeringsplannen is dat zij de helft van hun tijd kwijt zijn aan opleiding en minder binnen de instelling werken.

Maatschappelijk dienstplichtigen waren tot voor kort een wezenlijk onderdeel van zorginstellingen in Duitsland. De meeste dienstplichtigen werden in de jaren negentig ingezet. Volgens weekblad Der Spiegel hielpen toen jaarlijks ongeveer 130 duizend jonge mannen in ziekenhuizen, verpleegtehuizen en opvanghuizen voor gehandicapten. De diensttijd was toen nog dertien maanden, in 2004 werd dat uiteindelijk teruggebracht tot negen maanden.

Bondsraad

De FDP viert de hervorming als een succes. Met het besluit “worden centrale punten uit het liberale programma werkelijkheid”, aldus de partij deze week in de Frankfurter Allgemeine. De FDP wilde de dienstplicht afschaffen maar kreeg coalitiepartner CDU/CSU in eerste instantie niet zover.

De goedkeuring van het plan door de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, kan nog problemen opleveren. Door de verloren verkiezingen in Noordrijn-Westfalen verliest de coalitie daar de meerderheid. Wanneer de goedkeuring lang op zich laat wachten, kan de uitvoering van dit punt uit het regeerakkoord nog een vervelend staartje krijgen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger