Silicon Saxony: het Oost-Duitse 'Wirtschaftswunder'
Koningin Beatrix bezoekt micro-elektronicahart van Europa

Achtergrond - 4 april 2011

Bij Oost-Duitsland denk je al snel aan gedateerde zware industrie en bruinkoolmijnen, maar dat is achterhaald. Al tien jaar vormt Saksen het Europese hightech centrum: Silicon Saxony. Koningin Beatrix bezoekt het internationaal hoog aangeschreven ict-gebied volgende week tijdens haar staatsbezoek aan Duitsland.

Silicon Saxony: het Oost-Duitse 'Wirtschaftswunder'
© dpa/picture-alliance

De naam van het Oost-Duitse economische succes komt van Time Magazine. Het Amerikaanse tijdschrift berichtte al in 1998 over het “Wirtschaftswunder” dat zich in Oost-Duitsland zou gaan voltrekken. Naar analogie van Silicon Valley, het centrum van de Amerikaanse computerindustrie, kopte het groot, wellicht ook een tikje ironisch: ‘Silicon Saxony’.

Toen eind 2000 een groepje van 20 micro-elektronische bedrijfjes in Dresden een branchevereniging oprichtte, besloten ze die krantenkop als naam te kiezen. Inmiddels telt de vereniging 284 leden en werken er in Silicon Saxony ruim 43 duizend mensen in zo’n 1500 informatie- en communicatie-technologische bedrijven. Het gebied tussen Dresden en Chemnitz staat ook internationaal hoog aangeschreven, van de Verenigde Staten tot in Azië, meldden de Duitse media onlangs trots naar aanleiding van het tienjarig jubileum van het Oost-Duitse Wirtschaftswunder.

Buitenlandse investeerders

Miljarden aan internationale investeringen wist Silicon Saxony de afgelopen tien jaar te trekken. Ook de grootste Europese beurs voor halfgeleidertechniek Semicon kwam vorig jaar naar Saksen. Dat dat gelukt is, is voor bestuursvoorzitter Heinz Martin Esser van de vereniging Silicon Saxony nog steeds onwerkelijk. “Semicon leek eigenlijk altijd onbereikbaar”, vertelt hij in de Sachsische Zeitung. Zijn vereniging werkt als netwerk voor producenten, toeleveranciers, de dienstensector, universiteiten, onderzoeksinstituten en overheidsinstanties.

Dat buitenlandse investeerders hun weg vinden naar de Oost-Duitse deelstaat is opvallend, want Duitsland is nou niet bepaald het land van de goedkope lonen. Die investeringen “heeft velen in de wereld versteld doen staan”, aldus Esser. Het geheim van Silicon Saxony is naar zijn zeggen de combinatie van productie en praktisch onderzoek.

Zonne-energie

De financiële crisis en het faillissement van de voor het gebied belangrijke halfgeleiderproducent Qimonda heeft Silicon Saxony goed weten te doorstaan. De laatste jaren hebben de Saksische bedrijven zich ook toegelegd op de ontwikkeling van software en zonne-energie. Voor alternatieve energie is weer veel aandacht nu het debat over kernenergie is opgelaaid door de kernramp in Japan. Volgende week spreekt prins Willem-Alexander tijdens het staatsbezoek in Dresden op het seminar 'Innovatie voor schone energie'.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger