De nieuwe Michael Jordan komt uit Duitsland
Dirk Nowitzki uit Würzburg schrijft basketbalgeschiedenis
Achtergrond - 13 juni 2011
Vergeet Michael Schumacher, Boris Becker en Miroslav Klose. Dirk Nowitzki is de nieuwe sportheld van Duitsland. De boomlange basketballer speelt al langere tijd de sterren van de hemel in de Amerikaanse competitie en won vannacht met zijn team Dallas Mavericks de finale van de play-offs. Nowitzki’s succes is in Duitsland groot nieuws.
Eén wedstrijd moesten de Dallas Mavericks nog winnen om zich tot winnaar van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA te kronen. De afgelopen jaren waren de basketballers uit Texas vaak dichtbij, maar strandden zij telkens in het zicht van de haven. Dat het zondag uitgerekend tegen aartsvijand Miami Heat wel lukte, was vooral te danken aan de uitzonderlijke prestaties van een slungelige Duitser. Dirk Nowitzki groeide de laatste seizoenen uit tot de grote vedette van de Mavericks en sleepte zijn team er de afgelopen weken meer dan eens doorheen.
De 32-jarige Nowitzki is met zijn 2,13 meter en 111 kilo zelfs in de basketbalwereld een bijzondere verschijning. Ondanks zijn lengte en onhandige voorkomen scoort Nowitzki het ene punt na het andere. De grote reikwijdte en precisie van zijn schoten zijn de grote kracht van de man uit Würzburg. Door zijn lengte en bijzondere worp is ‘Dirkules’, zoals een van Nowitzki’s bijnamen luidt, voor verdedigers nauwelijks af te stoppen.
Complete persoonlijkheid
De basis voor het succesverhaal van Nowitzki ligt in een verouderd sportzaaltje in het plaatsje Rattelsdorf, niet ver van Bamberg. Als enige zoon was de jonge Dirk gedoemd om net als zijn vader en opa huisschilder te worden, totdat hij tijdens een jeugdwedstrijd bij toeval ontdekt werd door oud-basketballer Holger Geschwinder. De Duitse recordinternational zag het enorme talent van de jongeling en ging met hem aan de slag. Elk vrij uurtje werd benut om de gave van Nowitzki te perfectioneren. Om van hem een complete persoonlijkheid te maken, drilde Geschwinder zijn pupil niet alleen in het basketbal, maar liet hij hem ook andere sporten spelen, stuurde hem naar muziekles en nam hem mee naar ballet of opera.
Het succes van Nowitzki in Amerika herinnert aan dat van de Nederlander Rik Smits. Deze eveneens boomlange basketballer maakte onder de bijnaam ‘Dunking Dutchman’ tussen 1988 en 2000 furore in de Verenigde Staten. Toch zijn de verdiensten van Nowitzki van een andere orde. Zo is de Duitser de eerste basketballer uit Europa die tot ‘Most valuable player’ werd verkozen, een zeer prestigieuze titel in Amerika voor de beste basketballer van het jaar.
'Zwakke Europeaan' wordt 'German Wunderkind'
Makkelijk was het niet om in Amerika door te breken. Jarenlang kampte Nowitzki ondanks zijn bijzondere prestaties met het imago van ‘zwakke Europeaan’. Hij zou niet voldoende meeverdedigen en de confrontatie met tegenstanders uit de weg gaan. In de play-off-wedstrijden tegen Miami wist het ‘German Wunderkind’ eindelijk met dit imago af te rekenen. De Duitser speelde de eerste wedstrijd met een gescheurde pees in zijn linkerhand. Tijdens de vierde wedstrijd had Nowitzki 39 graden koorts, maar scoorde toch genoeg punten voor zijn team om er met de winst van door te gaan. De Amerikaanse pers schreef na afloop dat de prestatie van Nowitzki deed denken aan die van de legendarische basketballer Michael Jordan.
De play-offs van de NBA zijn het hoogtepunt van het Amerikaanse basketbalseizoen. In een knock-out-systeem met 8 deelnemers wordt bepaald welk team zich het beste van allemaal mag noemen.
Fenomenale triomf
Vannacht volgde de langverwachte beloning voor Nowitzki’s jarenlange uitblinken. De tegenstander in de finale, Miama Heat, kenden de Mavericks nog uit de eindronde van 2006. Miami was toen ondanks een 2-0 voorsprong voor het team uit Dallas toch de sterkste in de finale. Door 4 keer achter elkaar te winnen, wonnen de Heat de ‘best-of-7-serie’. Het trauma van het verliezen van finaleronde achtervolgde Nowitzki nog jarenlang. Met het winnen van de play-offs komt eindelijk de grote waardering voor de aanvoerder van de Mavericks.
Terwijl de Duitse media vannacht superlatieven tekort kwamen om de “fenomenale triomf” van hun “Duitse superheld” te beschrijven, die nu “voorgoed onsterfelijk” is geworden, verdween Nowitzki zelf direct na de wedstrijd van het veld naar de kleedkamers. Waarom? wil de Duitse nieuwssite Spiegel Online weten als hij weer tevoorschijn komt. Nowitzki toont zich nog steeds overdonderd. “Ik had eerst een minuut voor mezelf nodig, ik was een beetje emotioneel. Ik heb een beetje gehuild.”
Erwin Vervloed maakte in 2010 deel uit van de redactie van Duitslandweb en volgt nu de tweejarige master Ost-West-Studien in Regensburg. Daarvandaan schrijft hij voor Duitslandweb over sport.
Reacties
Geen reacties aanwezig