Duitslandweb logo Duitslandweb

Hagedorn op leerstoel Nl-Du rechtsbetrekkingen
Bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam

Achtergrond - 6 maart 2014 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Axel Hagedorn is per 1 maart 2014 benoemd tot bijzonder hoogleraar Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij richt zich op rechtsvergelijkend onderzoek en wil de rechtsculturele affiniteit tussen beide landen versterken.

Hagedorn op leerstoel Nl-Du rechtsbetrekkingen
© UvA, Jeroen Oerlemans

Als bijzonder hoogleraar besteedt Hagedorn (1954) bij het rechtsvergelijkend onderzoek ook aandacht aan rechtsculturele aspecten. Met het versterken van de affiniteit voor de wederzijdse opvattingen en rechtsculturele uitgangspunten wil hij meerwaarde creëren voor de wetenschap, het bedrijfsleven en politieke netwerken.

Een bijzonder hoogleraar in Nederland is niet officieel in dienst van de universiteit maar wordt door een externe instantie gefinancierd. De leerstoel Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen is ingesteld vanwege de Stichting Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam. 

Hagedorn is als advocaat zowel in Duitsland als in Nederland beëdigd. Hij is werkzaam bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten, sinds 2000 als partner en hoofd van de internationale sectie. Hij richt zich in zijn werk op het internationaal ondernemingsrecht met een focus op Mergers & Acquisitions. Sinds 2012 is hij bestuurslid van het Duitsland Instituut en sinds 2004 voorzitter van de Duits-Nederlandse advocatenvereniging. Daarnaast is hij arbiter bij de Nederlands-Duitse Kamer van Koophandel. 

Hagedorn studeerde Rechten aan de Universiteit van Göttingen en promoveerde aan diezelfde universiteit op een onderzoek naar de privaatrechtelijke gevolgen van de Baulast, een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid. Voordat hij in 1994 naar Nederland emigreerde, werkte hij al jaren als advocaat in Hamburg. Hij studeerde aanvullend Cultuur, Organisatie, Management aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

#Zuhause: Studeren in Duitsland vanuit huis

#Zuhause: Studeren in Duitsland vanuit huis

Hoe verandert studentenmobiliteit door corona? De Duitslanddesk van het DIA houdt zich daar intensief mee bezig.

Lees meer

#Zuhause: Vraagtekens

#Zuhause: Vraagtekens

Nederlanders en Duitsers gaan voor vrijwel alles de grens voor over, merkten we bij het Duitsland Instituut toen de eerste coronamaatregelen kwamen.

Lees meer

De grens over voor autogas en watermeloenlikeur

De grens over voor autogas en watermeloenlikeur

Wie de Duitse grens over wil, moet vanaf 10 april een goede reden hebben. Ingrid Bosman nam een kijkje op de grens.

Lees meer

Podcast: 'Veel geleerd van Nederlandse werkcultuur'

Podcast: 'Veel geleerd van Nederlandse werkcultuur'

Historica Christina Morina verruilde Amsterdam voor Bielefeld. Een afscheidsinterview.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger