Duitslandweb logo Duitslandweb

Hagedorn op leerstoel Nl-Du rechtsbetrekkingen
Bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam

Achtergrond - 6 maart 2014 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Axel Hagedorn is per 1 maart 2014 benoemd tot bijzonder hoogleraar Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij richt zich op rechtsvergelijkend onderzoek en wil de rechtsculturele affiniteit tussen beide landen versterken.

Hagedorn op leerstoel Nl-Du rechtsbetrekkingen
© UvA, Jeroen Oerlemans

Als bijzonder hoogleraar besteedt Hagedorn (1954) bij het rechtsvergelijkend onderzoek ook aandacht aan rechtsculturele aspecten. Met het versterken van de affiniteit voor de wederzijdse opvattingen en rechtsculturele uitgangspunten wil hij meerwaarde creëren voor de wetenschap, het bedrijfsleven en politieke netwerken.

Een bijzonder hoogleraar in Nederland is niet officieel in dienst van de universiteit maar wordt door een externe instantie gefinancierd. De leerstoel Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen is ingesteld vanwege de Stichting Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam. 

Hagedorn is als advocaat zowel in Duitsland als in Nederland beëdigd. Hij is werkzaam bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten, sinds 2000 als partner en hoofd van de internationale sectie. Hij richt zich in zijn werk op het internationaal ondernemingsrecht met een focus op Mergers & Acquisitions. Sinds 2012 is hij bestuurslid van het Duitsland Instituut en sinds 2004 voorzitter van de Duits-Nederlandse advocatenvereniging. Daarnaast is hij arbiter bij de Nederlands-Duitse Kamer van Koophandel. 

Hagedorn studeerde Rechten aan de Universiteit van Göttingen en promoveerde aan diezelfde universiteit op een onderzoek naar de privaatrechtelijke gevolgen van de Baulast, een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid. Voordat hij in 1994 naar Nederland emigreerde, werkte hij al jaren als advocaat in Hamburg. Hij studeerde aanvullend Cultuur, Organisatie, Management aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Warum, wieso: kopen Duitsers koffie in Nederland?

Warum, wieso: kopen Duitsers koffie in Nederland?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 4: Kaffeesteuer

Lees meer

De snelheid

De snelheid

Als Merlijn Schoonenboom vanuit Duitsland Nederland binnenrijdt, voelt de snelweg voor hem steeds weer als een overlevingsparcours.

Lees meer

Code oranje: ‘Wanneer kan ik m’n vriendin weer zien?’

Code oranje: ‘Wanneer kan ik m’n vriendin weer zien?’

Reizigers uit Duitsland moeten in Nederland in quarantaine. Ingrijpend voor Duits-Nederlandse liefdes en families.

Lees meer

Zonder wroeging aan de schnitzel

Zonder wroeging aan de schnitzel

Terwijl Nederlandse restaurants zijn gesloten, zijn ze net over de Duitse grens open. Zijn Nederlanders daar nog welkom?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger