Duitse lichten gaan uit voor de 'Klimakatastrophe'
Nieuws

Achtergrond - 7 december 2007

(7 december 2007) Duitsland is in de ban van het klimaat. ‘Klimakatastrophe’ is vandaag uitgeroepen tot het Duitse woord van het jaar, en morgen doen mogelijk miljoenen Duitsers vijf minuten alle lichten uit als statement voor een beter milieu.

Als de uitverkiezing van woord van het jaar iets zegt over het milieubewustzijn van de Duitsers, dan komt het misschien toch nog allemaal goed met het klimaat. Volgens de Gesellschaft für Deutsche Sprache kenmerkte geen woord het Duitse publieke debat in 2007 zo pregnant als ‘Klimakatastrophe’.

De jury van wetenschappers was vooral onder de indruk van de dreigende ontwikkeling die in het woord besloten ligt.

Licht gaat uit

De Duitse zorg om het klimaat krijgt mogelijk een nieuwe impuls met de vrijwillige verduistering van miljoenen huishoudens en openbare gebouwen. De grootscheepse actie is een initatief van onder meer milieuorganisaties, bekende Duitsers en de media. Onder het motto ‘Licht aus! Für unser Klima’ gaat tussen acht uur en vijf over acht zaterdagavond in heel Duitsland het licht uit.

Dat is althans de bedoeling. Voorafgaande aan de zelfopgelegde verduistering is de publieke weerklank in elk geval groot. Ook verlichte toeristische attracties als de Brandenburger Tor in Berlijn en het Beierse Schloss Neuschwanstein hullen zich vijf minuten in het donker.

Energieconcerns waarschuwen

Energieconcerns zijn een stuk minder blij. Ze vrezen dat de stroom helemaal kan uitvallen als echt miljoenen huishoudens meedoen. Bij een afname van de vraag schakelen energiecentrales namelijk vanzelf uit. En opstarten van de centrales kan even duren. Zelfs andere delen van Europa zouden dan zonder stroom komen te zitten. 

Milieuorganisaties als Greenpeace hebben dit scenario afgedaan als bangmakerij.

De website van Licht aus!

De jury over het Duitse woord van het jaar en de runners up.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger