
Thema Boekenweek 2016: Duitsland
Kort nieuws - 11 juni 2015Duitsland wordt het thema van de Nederlandse Boekenweek in maart 2016. "In het komend jaar dat Nederland en Vlaanderen gezamenlijk gastland zijn op de Boekenbeurs in Frankfurt, richt de Boekenweek zich op onze grote buur Duitsland, onder het motto Was ich noch zu sagen hätte", maakte de stichting CPNB donderdag bekend. David Van Reybrouck schrijft het Boekenweekessay, waarin hij "duikt in een grotendeels vergeten geschiedenis die Nederland, België en Duitsland jarenlang heeft verbonden", aldus het persbericht. Lees meer bij CPNB
Lees meer over 'Cultuur':

Bijzondere Duitse films voor fijnproevers
Zeven bijzondere Duitse films en documentaires geven in Delft en Amsterdam een spannend beeld van het Duitse heden en verleden.

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’
Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland
Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.
Deutsches Kino: Duitsland in 5 films
Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.
Reacties
"Een grotendeels vergeten geschiedenis die Nederland, België en Duitsland jarenlang heeft verbonden." Is dat niet de gemeenschappelijke ontstaansgeschiedenis in het Rijn-Maas-land, waarover o.a. Frits van Oostrom zo krachtig heeft geschreven? De Niederrhein-Akademie/Academie Nederrijn houdt zich vanuit Duisburg sinds 1999 d.m.v. publicaties en bijeenkomsten bezig met deze grensoverschrijdende culturele ruimte. Door de orientatie op Holland en Zeeland inderdaad, maar ten onrechte vergeten!