CDU opent de aanval op de SPD
Nieuws

Achtergrond - 18 september 2007

(18 september 2007) De CDU zet coalitiepartner SPD steeds verder onder druk om een strenger veiligheidsbeleid af te dwingen. Laatste wapenfeit: het pleidooi van minister Jung (CDU) van Defensie om gekaapte passagiersvliegtuigen uit de lucht te schieten.

Jung verklaarde begin deze week in een interview dat hij in het uiterste geval straaljagerpiloten het bevel zal geven om door terroristen gekaapte passagiersvliegtuigen uit de lucht te schieten. Daarmee wil de minister van Defensie aanslagen als die van 11 september 2001 voorkomen. Het Bundesverfassungsgericht, het Duitse constitutionele hof, verbood in februari 2006 nog het neerhalen van gekaapte vliegtuigen met onschuldige passagiers aan boord. Maar Jung zegt het verbod in geval van nood tijdelijk buiten werking te kunnen stellen.

De plannen van Jung zijn zeer omstreden, maar niet nieuw. Zijn partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble pleit als sinds tijden voor het neerschieten van passagiersvliegtuigen in geval van een terroristische aanslag. Beroering wekte Schäuble de afgelopen maanden verder door het voorstel om privécomputers van verdachte personen met spionagesoftware te infecteren en zijn pleidooi voor het uitvoeren van targeted killings op terroristen. Ook pleitte de minister voor het invoeren van interneringskampen in Duitsland naar het model van het Amerikaanse Guantánamo Bay.

Er lijkt dan ook sprake te zijn van een slim een-tweetje tussen Schäuble en Jung. Schäuble is inmiddels zo controversieel dat de andere partijen zijn voorstellen vaak al bij voorbaat afschieten. Daarom lijken de rollen nu omgedraaid: Jung valt aan, Schäuble dekt hem in de rug. Schäuble schoot de minister van Defensie dan ook meteen te hulp na diens pleidooi voor het neerhalen van passagiersvliegtuigen en deed en passant nog een duit in het zakje door te waarschuwen voor de mogelijkheid van een nucleaire aanslag op Duitsland.

Moord

De oppositie reageert furieus op de uitspraken van Jung. Zowel Die Grünen als de liberale FDP roepen om zijn vertrek. Volgens Die Linke solliciteert de minister zelfs openlijk naar een levenslange gevangenisstraf. Het ten uitvoer brengen van Jungs schietbevel staat onder de huidige wetgeving gelijk aan moord, aldus Die Linke.

De oppositiepartijen krijgen bijval van de Duitse bond van straaljagerpiloten en de Duitse soldatenvakbond. Zij geven gevechtsvliegers het dringende advies om ieder bevel tot het neerschieten van toestellen pertinent te weigeren. Doen zij dit niet, dan lopen zij het risico zich schuldig te maken aan doodslag.

Lastig parket

Ook de SPD laakt het pleidooi van Jung. De sociaaldemocraten beschuldigen de minister ervan soldaten op te roepen tot het schenden van de grondwet. Partijleider Kurt Beck roept Jung met klem op zijn standpunt te herzien. Volgens Beck mag het Bundesverfassungsgericht niet zo makkelijk aan de kant worden gezet.

Maar de SPD verkeert in een lastig parket. De sociaaldemocraten zijn tegen een strenger veiligheidsbeleid, maar worden op het gebied van de veiligheid in het defensief gedrongen door de CDU. De verijdelde aanslagen van 5 september maken de positie van de SPD er niet sterker op. Drie tot de Islam bekeerde Duitsers beraamden aanslagen op de internationale luchthaven Frankfurt en de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein, maar konden op tijd door de Duitse politie worden gearresteerd. De aanslagen hadden naar alle waarschijnlijkheid op 11 september moeten plaatsvinden. Een jaar geleden ontsnapte Duitsland ook al aan een aanslag toen twee bommen in regionale treinen vanwege een defect niet afgingen.

Hoogste alarmfase

De CDU voelt zich door de verijdelde aanslagen in haar gelijk gesterkt. De partij heeft de wind in de zeilen. Ondanks de kritiek van de Duitse bond van straaljagerpiloten en de Duitse soldatenvakbond zijn de gevechtsvliegers die Jungs omstreden schietbevel moeten uitvoeren al gevonden. Volgens een bericht in de Leipziger Volkszeitung beschikt het ministerie van Defensie over piloten die tijdens de hoogste alarmfase “100 procent” bereid zijn tot het neerschieten van passagiersvliegtuigen.

Toch laat de SPD zich niet helemaal onbetuigd. Minister van Justitie Zypries (SPD) komt vandaag met een nieuw wetsontwerp waarmee deelnemers aan terroristische trainingskampen voor tien jaar achter de tralies kunnen worden gezet. Het gaat daarbij alleen om extremisten die een aanslag plannen.

Nederlands antiterreurbeleid

Het Nederlandse ministerie van Justitie diende in maart van dit jaar al een wetsvoorstel in dat vrijwel identiek is aan het Duitse. De Nederlandse en Duitse ministers van Justitie Hirsch Ballin en Zypries komen daarmee tegemoet aan afspraken die op veiligheidsgebied zijn gemaakt binnen de Europese Unie.

Overigens staat Nederland het uit de lucht schieten van passagiersvliegtuigen al wel toe. De Nederlandse minister van Justitie heeft de bevoegdheid om in een noodsituatie de Luchtmacht een gekaapt toestel te laten neerhalen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger