West-Duitsland mokt om hulp aan Oost
Nieuws

Achtergrond - 3 april 2007

(3 april 2007) Een oude controverse tussen Oost- en West-Duitsland is weer tot leven gewekt nu Oost-Duitsland economisch opkrabbelt. Het Westen heeft weinig zin om te blijven betalen aan de opbouw van het Oosten, de voormalige DDR.

Zestien jaar na de Duitse vereniging is het tijd dat de miljardenstroom die sinds 1990 van West naar Oost vloeit, wordt ingedamd. In het Westen zijn er arme steden en regio’s ontstaan die schreeuwen om extra steun. Dat is de boodschap van vooraanstaande West-Duitse politici als Hannelore Kraft, de voorvrouw van de SPD in de grote deelstaat Noordrijn-Westfalen. Zij klaagt dat sommige West-Duitse steden zich steeds dieper in de schulden moeten steken om geld naar florerende regio’s in het Oosten te kunnen overmaken. “Het geeft geen pas dat een schuldenvrije stad als Dresden jaarlijks 300 miljoen steungeld ontvangt, terwijl steden in het Ruhrgebied niet weten hoe ze de kinderopvang moeten betalen.” Dresden raakte vorig jaar in één klap schuldenvrij door zijn complete woningbestand te verkopen aan buitenlandse investeerders.

Ook Günther Beckstein (CSU), de Beierse minister van Binnenlandse Zaken en gedoodverfd opvolger van minister-president Edmund Stoiber, doet een duit in het zakje. Door de miljarden die in het Oosten gepompt worden, zijn de investeringen in de West-Duitse deelstaten achtergebleven. Die schade moet nu worden ingehaald, zegt Beckstein.

Inderdaad presenteerde minister Wolfgang Tiefensee (SPD), verantwoordelijk voor de wederopbouw van het Oosten, deze week gunstige cijfers. De economie in Oost-Duitsland groeide vorig jaar met 2,8 procent en presteerde daarmee iets beter dan de West-Duitse deelstaten. Saksen en zijn hoofdstad Dresden lieten zelfs een groei van 4 procent zien. “Het keerpunt is bereikt”, sprak de minister tevreden. Toch zijn deze verheugende berichten voor Tiefensee geen reden om te morrelen aan de jaarlijkse steungelden. Het aantal probleemregio’s is nog steeds groot en het aantal langdurig werklozen ligt veel hoger dan in het Westen.

Boze Oost-Duitse politici voegden daaraan toe dat het ook niet eerlijk is om boom-regio’s als Dresden af te zetten tegen West-Duitse gebieden die het moeilijk hebben. Vergeleken bij rijke steden als München of Stuttgart ligt de Saksische hoofdstad nog steeds een straatlengte achter. “Wie de steun aan het Oosten afbouwt, schiet zichzelf in de voet”, reageerde de SPD-voorzitter in het Oost-Duitse Thüringen. Heel Duitsland profiteert van een oplevend Oosten, net als dat heel Duitsland zwoegt wanneer het Oosten kwakkelt.

De steun aan Oost-Duitsland werd door de regering Kohl onder de naam Aufbau Ost (ook wel: Aufschwung Ost ) in het leven geroepen om de wederopbouw van de voormalige DDR ter hand te nemen. De kanselier stelde de Oost-Duitsers toen bloeiende landschappen in het vooruitzicht, een belofte die zestien jaar later nog niet is ingelost.

Tot nu toe vloeide er 1500 miljard naar het oosten, een bedrag zo hoog als de huidige Duitse staatsschuld. Met het geld werden milieuvervuilende fabrieken gesaneerd, binnensteden opgeknapt, wegen verbeterd en glasvezelkabels aangelegd. Omdat een groot deel van het geld inefficiënt is besteed of opging aan het betalen van bijvoorbeeld werkloosheidsuitkeringen, spreken sommige commentatoren van het Milliardengrab Ost.

Tagesspiegel
Osten überholt Westen beim Wachstum

Die Welt
Subventionen: Neuer Ost-West-Streit um Solidarpakt

Spiegel Online
Solidarpakt: West-Politiker fordern Stopp der Ost-Hilfe

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger