Nieuwe informatie RAF-moord was al bekend
Nieuws

Achtergrond - 23 april 2007

(23 april 2007) De geruchtmakende moord op een procureur-generaal door de RAF dertig jaar geleden is niet gepleegd door degene die er nog altijd voor vast zit. Dat beweert opinieblad Der Spiegel op basis van twee getuigenverklaringen. De opsporingsdiensten zouden daarvan bovendien al jaren op de hoogte zijn.

De Verfassungsschutz en het Bundeskriminalamt, respectievelijk de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst en de nationale recherche, houden al jarenlang informatie achter over de ware toedracht van de moord op de hoogste procureur-generaal van Duitsland Siegfried Buback in april 1977. Dat schrijft Der Spiegel dit weekend op zijn website. RAF-lid Christian Klar zit nog altijd vast voor de moord, terwijl de eigenlijke schutter, Stefan Wisniewski, onterecht aan vervolging is ontkomen.

De moord wordt gezien als opmaat van de ‘Duitse herfst’, waarin de linkse terreurgroep Rote Armee Fraktion Duitsland in het najaar van 1977 met een reeks koelbloedige moordaanslagen opschrikte. De groep koos haar slachtoffers onder de vertegenwoordigers van het door haar verafschuwde Duitse kapitalisme en het justitiële apparaat. De beruchtste aanslag was die op de voorzitter van de Duitse werkgeverorganisatie Hanns Martin Schleyer in oktober 1977.

De opsporingsdiensten hebben de informatie volgens Der Spiegel al die jaren achtergehouden om hun bronnen te beschermen. Het gaat om de RAF-leden Verena Becker en Peter-Jürgen Boock. Zij wijzen beide Wisniewski aan als de eigenlijke dader. Als dat waar is en dus de verkeerde voor de Buback-moord is veroordeeld, is er aldus Grünen-voorzitter Claudia Roth sprake van een “rechtstatelijk schandaal”. Ook andere partijen, van CSU en CDU tot FDP, spreken hun verontwaardiging uit over de zaak.

De baas van het Duitse Openbare Ministerie verklaarde de zaak te heropenen als de beschuldigingen tegen Wisniewski standhouden. Minister Brigitte Zypries van Justitie (SPD) hield in een interview op televisie vanmorgen nog een slag om de arm. "Het is belangrijk dat het OM nu eerst de mensen verhoort die beweren nieuwe verklaringen te hebben en alles echt goed boven water haalt.” Bondskanselier Angela Merkel (CDU) verlangde hetzelfde.

Wisniewski zat sinds de herfst van 1977 een levenslange straf uit voor de moord Schleyer. In 1999 is hij vrijgelaten. De nieuwe informatie kan Klar, in geval de zaak wordt heropend, vrijpleiten. Begin maart werd een verzoek tot vervroegde vrijlating nog afgewezen.

Spiegel Online
Ex-Terroristen entlasten Klar und Folkerts als Buback-Mörder

FAZ.NET
Regierung fordert „gründliche Sachaufklärung“

Sueddeutsche.de
Der Mann unter dem Helm

Die Welt.de
Merkel verlangt Aufklärung im Fall Buback

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger