Merkel oogst lof in Midden-Oosten
nieuws

Achtergrond - 2 april 2007

(2 april 2007) Het Midden-Oosten-bezoek van Angela Merkel (CDU) is uitgelopen op een succes voor de Duitse regeringsleidster. Vandaag doet de kanselier Libanon aan, de laatste bestemming van haar rondreis.

Wederom heeft Merkel op het terrein van de buitenlandse politiek lof geoogst, ditmaal met dank aan de Israëlische premier Ehud Olmert. Bij een gezamenlijke persconferentie in Jeruzalem noemde Olmert de aanwezigheid van de kanselier en EU-voorzitter de uitgelezen mogelijkheid om een vredesconferentie tussen Israël en de Arabische landen aan te kondigen. Dit deed hij nadat de Arabische Liga vorige week na jarenlang zwijgen bekend maakte het vredesproces in het Midden-Oosten te willen reanimeren. De Israëlische premier huldigde Duitsland als “een van de fundamenten van de staat Israël”.

Olmerts gulle dankzegging is voor Merkel de bekroning van de besprekingen die zij de afgelopen twee dagen voerde met zowel het Israëlische als het Palestijnse kamp. De kanselier schetste haar Israëlische toehoorders haar visie op het Palestijns-Israëlische conflict. Bij het streven naar vreedzaam samenleven zegde ze beide partijen steun toe van het Midden-Oostenkwartet (de EU, de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en Rusland). Merkel ziet de starre fronten langzaam in beweging komen. De weg die beide partijen moeten bewandelen zal zwaar zijn, maar “een kans op vrede dient zich aan.” Merkel geldt als onvoorwaardelijke bondgenoot van Israël en kan in Jeruzalem rekenen op veel goodwill.

Merkels politiek van vertrouwen winnen door het zetten van kleine stapjes lijkt vruchten af te werpen. Als onderhandelaar is ze voor zowel het Israëlische als Palestijnse kamp een geloofwaardige partner, een rol die ze benadrukt door in persoonlijke gesprekken alle partijen te horen. Een EU-besluit voor haar vertrek stelde Merkel in staat alle Palestijnse ministers te spreken die niet tot de radicaal-islamitische Hamas-partij behoren. Vanwege de regeringsdeelname van Hamas wijzen Israël en de VS ieder gesprek met de Palestijnse regering af. Een van Merkels doelen als EU-voorzitter is te beproeven hoe de positie van de gematigde premier Mahmoud Abbas (Fatah) te versterken.     

In het Palestijnse Ramallah drukte Merkel Abbas op het hart de drie eisen van het Midden-Oostenkwartet te voldoen: erkenning van de staat Israël, afzweren van geweld en het respecteren van gemaakte afspraken. De premier zit in een moeilijk parket: zijn Fatah-partij vormt samen met Hamas een eenheidsregering. Die partij weigert pertinent het bestaansrecht van Israël te erkennen.

Vandaag arriveert de bondskanselier in Libanon, de laatste bestemming van haar rondreis door het Midden-Oosten. Als eerste staat een ontmoeting met de door het Westen gesteunde Libanese regeringsleider Fouad Siniora op het programma. Daarna spreekt ze met diens politieke tegenspeler, de sjiïtische parlementsvoorzitter Nabih Berri. Sinds het einde van de Zomeroorlog tussen Israel en Libanon vorig jaar levert Duitsland op grote schaal hulp aan het geteisterde land.  

Later op de dag begeeft Merkel zich aan boord van het Duitse fregat Brandenburg, dat in het kader van de VN-vredesmissie UNIFIL de Libanese wateren beveiligt. Duitsland heeft het commando over de VN-vlootverband en is met acht oorlogsbodems in het gebied aanwezig. Ook Nederlandse schepen nemen aan de VN-missie deel.

FAZ.NET
Olmert schlägt Friedensgipfel vor
Merkel lobt arabische Initiative

Spiegel Online
Merkels schwierige Mission unter Palmen 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger