Schily verdedigt Steinmeier in zaak-Kurnaz
Nieuws

Achtergrond - 29 maart 2007

(29 maart 2007) In de zaak-Kurnaz, de Duitse Turk die jaren in Guantánamo Bay heeft vastgezeten, neemt voormalig minister van Binnenlandse Zaken Schily de volledige verantwoordelijkheid op zich. Dit vermindert de politieke druk op minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken.

Minister Otto Schily (SPD) verscheen vanmorgen voor de commissie die de zaak-Kurnaz onderzoekt. Murat Kurnaz werd na de terreuraanslagen van september 2001 door de Amerikanen in Pakistan opgepakt en naar Guantánamo Bay gebracht. Daar heeft hij tot augustus 2006 vastgezeten en is hij naar eigen zeggen gemarteld. Vorig jaar zomer kwam hij vrij. Sindsdien verblijft hij weer in Duitsland. Kurnaz heeft de Turkse nationaliteit, maar is in Duitsland geboren en getogen.

De commissie wil achterhalen of de rood-groene regering van kanselier Gerhard Schröder (SPD) destijds genoeg heeft ondernomen om Kurnaz vrij te krijgen. In 2002 zou de Duitse regering een aanbod van de Amerikanen om Kurnaz vrij te laten naast zich neer hebben gelegd. Bovendien zou bekend zijn geweest dat de man gemarteld werd.

Schily nam tijdens de zitting “de politieke verantwoordelijkheid” voor de zaak-Kurnaz op zich. Alle ministeries waren voor de analyse van de veiligheidssituatie afhankelijk van de informatie van de veiligheidsdiensten, die onder het departement van Binnelandse Zaken vallen. Daarmee ontlastte de oud-minister Frank-Walter Steinmeier (SPD), de huidige minister van Butienlandse Zaken maar in 2002 hoofd van de kanselarij. Schily zei dat het niet moeilijk was de verantwoordelijkheid op zich te nemen omdat “het ministerie zich volledig correct gedragen heeft”. Hij voegde daaraan toe dat ook bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar Joschka Fischer (Die Grünen) destijds de scepter zwaaide, en bij de kanselarij geen fouten zijn gemaakt.

Net als Fischer enkele weken geleden verdedigde Schily het verbod om Kurnaz in 2002 tot Duitsland toe te laten met de inschatting van de situatie in die tijd. Kurnaz werd gezien als veiligheidsrisico. “Het kan zijn dat hij misleid is door mensen in zijn omgeving, maar hij was zeker niet ongevaarlijk”, aldus Schily voor de onderzoekscommissie. Kurnaz zou toen hij werd opgepakt onderweg zijn geweest naar een trainingskamp voor terroristen in Afghanistan.

Schily zei niet bij de beruchte Präsidentenrunde van 29 oktober 2002 aanwezig te zijn geweest. Tijdens deze geheime, wekelijks plaatsvindende bespreking van de veiligheidssituatie in Duitsland zou de beslissing zijn genomen om Kurnaz' vrijlating tegen te houden. De oud-minister zegt mondeling van het geval op de hoogte te zijn gebracht door zijn staatssecretaris.

Schily noemde het “beschamend” dat de media de “zeer succesvolle verdediging tegen terreur” van de toenmalige regering in diskrediet heeft gebracht.

Vanmiddag verschijnt minister Steinmeier voor de onderzoekscommissie. Guido Westerwelle, leider van de oppositiepartij FDP, heeft volgens de krant Die Welt zijn partij opgeroepen niet de val van Steinmeier te eisen.

Spiegel Online
Schily übernimmt politische Verantwortung im Fall Kurnaz

ZDF Heute.de
Fall Kurnaz: Schily übernimmt "politische Verantwortung"

Die Welt.de
FDP stellt sich schützend vor Steinmeier

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger