Historicus op zoek naar westerse waarden
Afscheidsrede Heinrich August Winkler

Achtergrond - 26 februari 2007

(26 februari 2007) Op 14 februari hield de gerenommeerde historicus Heinrich August Winkler zijn afscheidsrede aan de Berlijnse Humboldt-Universität. In zijn rede ging Winkler op zoek naar de wortels van de westerse waardengemeenschap.

Volgens Winklers tweede these heeft het Westen een lang proces moeten doorlopen om te worden zoals het nu is, een proces dat gekenmerkt werd door grote ongelijktijdigheid. Het Westen zondigde en zondigt vaak tegen de eigen waarden. Het is dan ook zeer goed mogelijk dat landen die niet tot het ‘historische Westen’ behoren, de westerse waarden accepteren en een gelijksoortige ‘weg naar het Westen’ gaan bewandelen. Winklers derde these luidde dat de politieke cultuur van het Westen pluralistisch is. Daarmee is strijd onvermijdelijk en zelfs nodig. Onenigheden als die tussen de VS en Europa betekenen volgens Winkler allerminst een breuk in de westerse waardengemeenschap.

Winklers voordracht riep tal van interessante vragen op. De prominenten die de rede van commentaar moesten voorzien, waaronder ook oud-bondspresident Richard von Weizsäcker, hadden echter vooral lof voor Winklers woorden. Bij een feestelijk afscheid van een belangrijke professor kan men ook niet anders verwachten: over de emeritus niets dan goeds.

Hidde van der Wall is historicus en won onlangs de Volkskrant/DIA-scriptieprijs.

De volledige tekst van Winklers afscheidsrede kun je hier bekijken.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger