Duitse economie groeit fors
Nieuws
Achtergrond - 11 januari 2007
(11 januari 2007) De Duitse economie is vorig jaar fors gegroeid met 2,5 procent. Dat is de grootste toename sinds het economische topjaar 2000. Binnenlandse investeringen en het aantrekken van de consumptie zijn belangrijke dragers van de gunstige ontwikkeling.
Duitse kranten kunnen hun geluk niet op. Al komt het nieuws niet echt als een verrassing, het blijft leuk om te horen. “Boomjaar 2006 doet zijn naam eer aan”, jubelt de Frankfurter Allgemeine Zeitung. In de binnenlandse economie en de export verliep alles “schitterend”. De economie groeit “pijlsnel”, beaamt Der Spiegel. De presentatie vandaag in Frankfurt van de voorlopige economische jaarcijfers, door het Statistisches Bundesamt, het Duitse Centraal Bureau voor de Statistiek, heeft een gevoelige snaar geraakt.
De groei van het bruto binnenlands product (BBP), de primaire maatstaf voor de economische prestaties van een land, van 2,5 procent is voor Duitsland des te verheugender wanneer deze wordt afgezet tegen matige de groei van 0,9 procent in 2005. De resultaten uit het topjaar 2000 – een groei van 3,2 procent – leken toen nog een schreeuw uit een ver verleden. Ter vergelijking: de Nederlandse economie groeide vorig jaar met 2,7 procent, de Chinese met ruim 10. Sinds 1996 bedroeg de Duitse economische groei jaarlijks gemiddeld 1,3 procent.
Duitsland heeft de gunstige cijfers te danken aan zowel een grotere binnenlandse vraag als hogere investeringen, bijvoorbeeld in de bouw. Ook de Duitse buitenlandse handel maakte een stevige groei door: de im- en exportcijfers verdubbelden ten opzichte van vorig jaar.
Economen maken de kanttekening dat de consumptie in de laatste maanden van 2006 vooral gestegen is omdat de Duitsers nog snel hun slag wilden slaan voordat de btw-verhoging per 1 januari inging. Deze verhoging van 16 naar 19 procent zal naar verwachting dit jaar de groei van de economie afvlakken tot 1,5 procent.
De Duitse staatsschuld voldeed in 2006 voor het eerst sinds vijf jaar weer aan de criteria van het Europese Stabiliteitspact. Dat schrijft voor dat het begrotingstekort niet groter mag zijn dan 3 procent van het BBP. Volgens het Statistisches Bundesamt lag het Duitse tekort vorig jaar op 46,5 miljard euro, 2 procent van het BBP.
Reacties
Geen reacties aanwezig