Ruzie in coalitie over gezondheidsstelsel
Nieuws

Achtergrond - 3 januari 2007

(3 januari 2007) De regeringspartijen CDU/CSU en SPD vliegen elkaar direct aan het begin van het jaar opnieuw in de haren over de hervorming van het gezondheidsstelsel. Strijdpunt is dit keer de regeling over de particuliere verzekering. De datum waarop de Bondsdag over de nieuwe wet moet besluiten is twee weken uitgesteld.

De CDU is het niet eens met de huidige versie van de hervormingsplannen. Volgens fractievoorzitter van de christendemocraten, Volker Kauder, heeft minister Ulla Schmidt (SPD) van Gezondheid bepalingen over de particuliere verzekering in het wetsvoorstel gezet die niet waren afgesproken. Schmidt moet die bepalingen veranderen, vindt de CDU, anders kan de partij niet met het wetsvoorstel instemmen. Coalitiepartner CSU dreigt zelfs de hervorming van het gezondheidsstelsel helemaal van tafel te vegen als Schmidt niet toegeeft. 

SPD-gezondheidsexpert Karl Lauterbach vindt echter dat aan het concept niet meer moet worden gesleuteld. "Als de plannen nog verder worden verdund, is de gezondheidshervorming voor de SPD niet meer acceptabel", aldus Lauterbach. Die opmerking schoot de CDU in het verkeerde keelgat. De secretaris-generaal van de CDU, Roland Pofalla, reageerde weinig subtiel met de opmerking dat hij zou willen "dat de heer Lauterbach een keer z'n waffel hield".

Het gaat de CDU onder meer om de bepaling waarin staat dat mensen die nooit verzekerd waren, voor het nieuwe basistarief van particuliere verzekeraars in aanmerking komen. Dat is volgens de christendemocraten niet de bedoeling. Afgesproken was, zeggen zij, dat alleen mensen die ooit particulier verzekerd waren maar dat nu niet meer zijn, in het nieuwe systeem op dat particuliere basistarief mogen terugvallen.

Gisteren werd de datum waarop de Bondsdag over het wetsvoorstel vergadert, verschoven van 15 naar 29 januari. Dit uitstel leidt echter niet to afstel, verzekert Pofalla. De nieuwe wet kan nog steeds op 1 april van dit jaar, zoals gepland, in kracht treden. Maar zolang de CDU het niet eens is met dit wetsvoorstel, kan de Bondsdag er niet over vergaderen, vinden de christendemocraten. Tot 29 januari willen de partijen verder praten om tot een compromis te komen.

Het huidige voorstel is een compromis waar lang over is onderhandeld. Steeds weer nieuwe problemen en bezwaren doken op, die steeds weer nieuwe aanpassingen eisten van de hervorming waar CDU en SPD het in juli vorig jaar over eens werden. Eén van de problemen is dat de deelstaten vrezen dat zij voor een groot deel van de kosten van het nieuwe stelsel moeten opdraaien. Nog steeds is niet duidelijk hoe hoog die bedragen uitvallen. In december 2006 verscheen een studie waaruit bleek dat Beieren en Baden-Württemberg miljarden zouden moeten betalen. Mogen verschijnt een nieuwe studie, in opdracht van het ministerie voor Gezondheid. Daaruit zou blijken dat het niet om miljarden maar miljoenen gaat.

De oppositiepartijen FDP en Die Grünen kijken het geheel met lede ogen aan. Zij vinden dat de regering het huidige wetsvoorstel maar helemaal naar de prullenmand moet verwijzen en opnieuw moet beginnen.  

ZDF Heute.de
Koalitionskrach um Gesundheitsreform

Spiegel Online
CSU droht Schmidt mit Aus für Gesundheitsreform

Handelsblatt.com
Union verärgert über SPD-„Plaudertasche“

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger