Opinie: De magie van Angela Merkel
Duitslandkenner Jürgens analyseert Merkel in Trouw

Achtergrond - 19 maart 2012

Duitsland doet het prima op dit moment, economisch en politiek. Veel daarvan is te danken aan haar voorganger Schröder. Maar Merkel plukt nu terecht de vruchten, schrijft Hanco Jürgens, wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut, in Trouw.

Opinie: De magie van Angela Merkel
© Wikimedia / Aleph / cc

Angela Merkel heeft nooit verlegen gezeten om kritiek. Vanaf de eerste dag van haar bondskanselierschap stonden critici in binnen- en buitenland klaar om haar beleid te kraken. Vielen critici tijdens haar eerste termijn vooral over de moeizame verhouding met coalitiepartner SPD - waardoor het beleid, dat er wel degelijk was, nauwelijks lijn leek te hebben -, tijdens haar tweede termijn werd haar Europapolitiek onder vuur genomen.

Merkel zou te afwachtend zijn en te weinig tot stand brengen. Ze zou haar oor te veel laten hangen naar de kiezer; samen met haar Franse collega Sarkozy zou ze verlamd naar de eigen achterban kijken om maar geen slecht nieuws te hoeven brengen. Zelfs haar politieke leermeester Helmut Kohl viel haar af: ze zou de mede door hem moeizaam opgebouwde Europese Unie kapotmaken.

Het merkwaardige is dat Merkel, in weerwil van de karrevracht aan kritiek, het bij de kiezer altijd goed heeft gedaan. Alleen tijdens het hoogtepunt van de crisis vorig jaar leek haar populariteit een deuk op te lopen. Merkel is populairder dan haar partij, hetgeen haar een stevige machtspositie verschaft. Ze heeft ook veel stille bewonderaars, vaak uit onverwachte hoek, in binnen- en buitenland, die heimelijk voor hun sympathie uitkomen. Zo noemt de bepaald niet als christen-democraat bekendstaande NRC-recensente Elsbeth Etty Merkel de verpersoonlijking van het naoorlogse wonder van de Bondsrepubliek. "Tegenwoordig is Duitsland een bastion van Europese solidariteit."

 Lees verder op de website van Trouw >>

Hanco Jürgens is wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut Amsterdam. Hij schreef dit artikel over de opiniepagina van Trouw op 17 maart 2012

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger