Duitslandweb logo Duitslandweb

Turkije eist strafvervolging komiek Böhmermann

Kort nieuws - 11 april 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Turkse regering heeft Duitsland officieel verzocht de komiek Jan Böhmermann strafrechtelijk te vervolgen wegens zijn Schmähgedicht (smaadgedicht) over de Turkse president Erdogan (wat hieraan voorafging lees je hier). De regering neemt een aantal dagen de tijd om over het Turkse verzoek te beslissen. Ondertussen nemen andere cabaretiers het voor Böhmermann op. De 80-jarige Dieter Hallervorden plaatste zondag een eigen lied over Erdogan op z'n Facebookpagina. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Merkels woordvoerder Steffen Seibert stelde maandag in een persverklaring duidelijk dat vrijheid van meningsuiting niet onderhandelbaar is. Hij wil de indruk wegnemen dat Merkel onder druk van de afspraken met Turkije over vluchtelingen minder gewicht toekent aan de grondrechten. Merkel heeft de uitspraken van Böhmermann in een gesprek met de Turkse premier Davutoglu 'bewust kwetsend' genoemd. Volgens Seibert doelde ze erop dat de komiek zelf zijn gedicht heeft ingeleid als een bewuste overschrijding van grenzen. Meer heeft ze daarmee niet willen zeggen, aldus Seibert. Media hebben verbaasd gereageerd op die reactie van Merkel, waarmee ze de indruk wekte Böhmermann af te vallen. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger