Duitslandweb logo Duitslandweb

Erdogan doet persoonlijk aangifte tegen komiek Böhmermann

Kort nieuws - 12 april 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Turkse president Erdogan heeft persoonlijk aangifte van belediging gedaan tegen de Duitse komiek Böhmermann vanwege diens smaadgedicht (Schmähgedicht) over hem. Daardoor is er geen groen licht meer nodig van de Duitse regering voor strafrechtelijke vervolging. Die toestemming is wel nodig als het om 'belediging van een buitenlands staatshoofd' gaat, een zaak die ook loopt. Böhmermann noemde Erdogan in een uitzending van 'ZDF Neo Royal' van 31 maart onder meer een geitenneuker. Daarmee wilde hij naar eigen zeggen laten zien waar satire ophoudt en belediging begint. De uitzending veroorzaakte veel ophef. De ZDF verwijderde de bijdrage van haar website. Kanselier Merkel telefoneerde met de Turkse premier Davutoglu en liet hem weten dat ze het gedicht 'bewust kwetsend' vindt. De Turkse vice-minister-president Kurtulmus noemt het gedicht een belediging van alle 78 miljoen Turken en een 'zware misdaad tegen de menselijkheid'. In Duitsland krijgt Böhmermann veel steun - op sociale media onder meer onder #freeboehmi - en is er veel kritiek op de manier waarop Merkel en de regering met de zaak omgaan. Lees meer bij FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger