Duitslandweb logo Duitslandweb

Böhmermann houdt vast aan zijn smaadgedicht over Erdogan

Kort nieuws - 14 april 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse komiek Jan Böhmermann houdt vast aan zijn Schmähgedicht (smaadgedicht) over de Turkse president Erdogan. Dat melden de Süddeutsche Zeitung en Spiegel Online. Böhmermann weigert een zogenoemde Unterlassungserklärung te tekenen, waarin hij zou beloven in de toekomst af te zien van dergelijke satire. Böhmermanns advocaat heeft aan de advocaten van Erdogan laten weten dat het gedicht klaarblijkelijk verkeerd is begrepen: het is geen losstaand gedicht over Erdogan maar maakt duidelijk wat in Duitsland aan satire geoorloofd is en wat niet. Nu Böhmermann deze verklaring niet tekent, wordt de kans op een proces tegen de komiek groter. Er lopen twee procedures tegen Böhmermann: Erdogan heeft persoonlijk aangifte tegen hem gedaan. Daarnaast heeft de Turkse regering Duitsland verzocht Böhmermann te vervolgen voor belediging van een bevriend staatshoofd. Of dat wordt toegelaten, moet de Duitse regering beslissen, maar die heeft dat nog niet gedaan. Lees meer bij Süddeutsche.de

Medewerkers van de ZDF willen de uitzending waarin Böhmermann zijn gedicht voorleest weer in de mediatheek hebben. De dag na de uitzending van 31 maart heeft de ZDF de bijdrage uit de mediatheek verwijderd. Dit op verzoek van ZDF-programmadirecteur Himmler, nadat juristen van de zender hadden geconcludeerd dat het om "verboden smaadkritiek" ging. De zender heeft de medewerkers geantwoord dat ze bij haar besluit blijft omdat de gewraakte passage niet aan 'de kwaliteitseisen' van de ZDF voldoet. De ZDF-redacteuren willen een discussie over de kwaliteitsstandaards die de zender hanteert en over de vraag hoever satire mag gaan. Lees meer bij Spiegel Online en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger