Böhmermann houdt vast aan zijn smaadgedicht over Erdogan
Kort nieuws - 14 april 2016 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse komiek Jan Böhmermann houdt vast aan zijn Schmähgedicht (smaadgedicht) over de Turkse president Erdogan. Dat melden de Süddeutsche Zeitung en Spiegel Online. Böhmermann weigert een zogenoemde Unterlassungserklärung te tekenen, waarin hij zou beloven in de toekomst af te zien van dergelijke satire. Böhmermanns advocaat heeft aan de advocaten van Erdogan laten weten dat het gedicht klaarblijkelijk verkeerd is begrepen: het is geen losstaand gedicht over Erdogan maar maakt duidelijk wat in Duitsland aan satire geoorloofd is en wat niet. Nu Böhmermann deze verklaring niet tekent, wordt de kans op een proces tegen de komiek groter. Er lopen twee procedures tegen Böhmermann: Erdogan heeft persoonlijk aangifte tegen hem gedaan. Daarnaast heeft de Turkse regering Duitsland verzocht Böhmermann te vervolgen voor belediging van een bevriend staatshoofd. Of dat wordt toegelaten, moet de Duitse regering beslissen, maar die heeft dat nog niet gedaan. Lees meer bij Süddeutsche.de
Medewerkers van de ZDF willen de uitzending waarin Böhmermann zijn gedicht voorleest weer in de mediatheek hebben. De dag na de uitzending van 31 maart heeft de ZDF de bijdrage uit de mediatheek verwijderd. Dit op verzoek van ZDF-programmadirecteur Himmler, nadat juristen van de zender hadden geconcludeerd dat het om "verboden smaadkritiek" ging. De zender heeft de medewerkers geantwoord dat ze bij haar besluit blijft omdat de gewraakte passage niet aan 'de kwaliteitseisen' van de ZDF voldoet. De ZDF-redacteuren willen een discussie over de kwaliteitsstandaards die de zender hanteert en over de vraag hoever satire mag gaan. Lees meer bij Spiegel Online en FAZ.net
Lees meer:
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Controverse rond machtige Duitse uitgever
Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.
Reacties
Geen reacties aanwezig