Duitsland wil songfestival met country winnen
Nieuws

Achtergrond - 19 mei 2006

(19 mei 2006) Duitsland ziet zichzelf als één van de kanshebbers om het Eurovisie songfestival morgen in Athene te winnen. De Hamburgse band Texas Lightning gooit het met 'No No Never' over de countryboeg. "Wij kunnen nog voor een verrassing zorgen", aldus de bandleden.

Texas Lightning is een feestband uit Hamburg. Het lied 'No No Never' is het eerste nummer dat ze zelf hebben geschreven. Zangeres is de Australische Jane Comerford, drummer de Duitse acteur en cabaretier Olli Dittrich. De band plaatste zich na de gewonnen liedjeswedstrijd in Duitsland automatisch voor de finale van het Eurovisie songfestival. Omdat Duitsland een belangrijke geldschieter is hoeft het niet aan de voorrondes mee te doen. Texas Lightning is overigens het begrip dat in de zuidelijke staten van Amerika voor verzekeringsbedrog wordt gebruikt. 

De Duitse muziekexpert Peter Urban, die al tien jaar voor de ARD het commentaar bij het songfestival verzorgt, is uiterst lovend over de Duitse bijdrage. "We hebben een hele grote kans om te winnen", was zijn commentaar nadat hij alle 37 inzendingen had gehoord. "Het lied voelt als een opgaande zon. Dat is me de afgelopen tien jaar bij een Duitse inzending nog nooit overkomen", aldus Urban. Ook in de Engelse polls geldt Duitsland momenteel als favoriet. Maar dat is geen garantie voor succes. België, één van de grote kanshebbers, sneuvelde gisteren in de voorronde. Dit overkwam ook de Nederlandse meidenband Treble, maar die gold niet als favoriet.

Duitsland won het songfestival tot nog toe één keer. In 1982 zong de 17-jarige Nicole het liedje 'Ein bisschen Frieden' van componist Ralph Siegel. Siegel heeft het daarna verschillende keren opnieuw geprobeerd, maar nooit meer met hetzelfde succes. De Zwitserse bijdrage van dit jaar is overigens wel weer van zijn hand.

Omdat gevoelige ballads geen garantie meer voor succes bleken, probeerde Duitsland het de afgelopen jaren ook op andere manieren. Zo 'zong' de 'ironische Spaßsänger' Guildo Horn in 1998 'Guildo hat euch lieb'. Horn rende daarbij verwilderd over het podium. Het refrein van zijn lied luidde 'Piep piep piep ich hab' euch lieb'. Hij werd uiteindelijk zevende. De Duitse entertainer Stefan Raab probeerde het in 2000 met het merkwaardige 'Wadde hadde dudde da'. Hij bereikte daarmee de vijfde plaats. Vorig jaar werd de Duitse inzending Gracia, deelneemster aan het Duitse Idols in 2005, laatste in de finale.

FAZ.NET
Die Woche der Patrioten

Welt.de
"Wir sind Außenseiterfavoriten"

Handelsblatt.de
Favoritin raus, „Spaßvögel“ rein in Athen

Stern Shortbnieuws
"Texas Lightning": Olli Dittrichs Song wird in Athen als Geheimfavorit gehandelt

Tagesspiegel.de
Hut ab

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger