Dresden schuldenvrij na verkoop woningbestand
Nieuws

Achtergrond - 10 maart 2006

(10 maart 2006) De gemeenteraad van Dresden heeft ingestemd met de verkoop van het volledige eigen woningbestand aan een Amerikaanse investeerdersgroep. Hiermee is de stad in één klap van al zijn schulden af. De verkoop is een unicum in Duitsland.

Met veertig stemmen voor en 29 stemmen tegen keurde de gemeenteraad gisteravond het plan van FDP-burgemeester Ingolf Roßberg goed. Daarmee is de weg vrij voor de verkoop van 48 duizend woningen aan de Amerikaanse investeerdersgroep Fortress voor in totaal 1,7 miljard euro. Daarvan gaat zo'n 700 miljoen euro op aan de afbetaling van schulden van de woningbouwvereniging Woba. De rest, bijna een miljard euro, wordt direct op de rekening van de stad Dresden gestort. Die kan daarmee in één klap al zijn schulden, in totaal 741,4 miljoen euro, afbetalen.

Al jaren kampt Dresden, net als veel andere grote Duitse steden, met een enorme schuld. Vorig jaar juli besloot de stad de eigen woningbouwvereniging in de verkoop te doen en ging toen uit van een opbrengst van zo'n 650 miljoen euro. Dat de verkoop veel meer heeft opgebracht, had burgemeester Roßberg in zijn "stoutste dromen niet durven hopen". Meer dan vijftig aanbieders kwamen op de verkoop af. Uiteindelijk bleven Fortress en het eveneens Amerikaanse Apellas van miljardair George Soros over. Fortress bood van beide investeerders het meest.

De stad heeft, mede op aandringen van Die Linkspartei.PDS, een aantal voorwaarden aan de verkoop verbonden. Zo mogen de huurders de eerstkomende vijf jaar niet uit hun woningen worden gezet. Gehandicapten en 65-plussers hebben de garantie de rest van hun leven in hun woning te mogen blijven. Er is een bovengrens gesteld aan de huurverhogingen die Fortress mag invoeren en er mogen geen luxueuze saneringen worden gepleegd. "Er zit geen enkel addertje onder het gras", verzekert Roßberg.

De SPD, Die Grünen en Die Linkspartei.PDS voorzien echter grote sociale problemen. Omdat de stad geen invloed meer heeft op de woningmarkt kan zij huurverhogingen niet tegengaan. De Duitse huurbond is bovendien bang dat goedkope woningen voor sociaal zwakkeren geheel zullen verdwijnen. "De verkoop is verkeerd en kortzichtig", aldus directeur van de huurbond Franz-Georg Rips. "De huurders zullen uiteindelijk de rekening moeten betalen." De voorwaarden die de stad aan de verkoop heeft verbonden noemt hij waardeloos. Zo'n 45 duizend huurders ondertekenden een handtekeningenlijst tegen de verkoop van hun woningen.

Experts vermoeden dat als de verkoop in Dresden goed verloopt, meer Duitse steden dit voorbeeld zullen volgen. In totaal zijn zo'n 2,5 tot drie miljoen woningen in Duitsland in handen van steden en woningbouwverenigingen. "Als je 2,5 miljoen woningen voor veertigduizend euro per eenheid kunt verkopen, wat een lage inschatting is, dan levert dat toch zeker honderd miljard euro op", aldus een expert van de Deutsche Bank. De huurbond noemt het echter "een illusie dat door de verkoop van woningen begrotingen op de lange termijn gesaneerd kunnen worden."

In Berlijn, dat ook geplaagd wordt door torenhoge schulden, heeft de regering van SPD en PDS besloten geen woningen meer te verkopen aan particuliere investeerders.

Spiegel Online
Dresden verkauft Wohnungsbestand und wird schuldenfrei

ZDF Heute.de
Traumhafter Geldsegen für Dresden

Süddeutsche Zeitung
Das Wunder von Dresden

FAZ.NET
Dresden ist auf einen Schlag schuldenfrei

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger