Regering rechtvaardigt BND-inzet Irak
Nieuws

Achtergrond - 24 februari 2006

(24 februari 2006) De Duitse veiligheidsdienst BND heeft de Amerikaanse luchtoorlog in Irak niet actief ondersteund. In een rapport over de zogeheten BND-affaire rechtvaardigt de Duitse regering het optreden van de dienst.

Met de publicatie hoopt de regering een einde te maken aan voortdurende speculaties over betrokkenheid van de Duitse veiligheidsdienst bij de Amerikaanse aanval op Irak in 2003. Vorige maand berichtten Duitse journalisten dat de BND vóór het begin van de oorlog met de Amerikaanse Defense Intelligence Agency, de geheime dienst van het Pentagon, overeen was gekomen de Amerikanen bij hun strijd te ondersteunen.

Tijdens de oorlog zouden twee Duitse agenten in Bagdad onder andere belangrijke doelen hebben doorgegeven aan de Amerikanen. De vermeende steun is een heikel thema, omdat de toenmalige regering van bondskanselier Schröder (SPD) naar buiten toe fel tegenstander was van de Amerikaanse aanval. Pikant is ook de rol van de huidige minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier (SPD). Ten tijde van de oorlog was hij als chef van Schröders kanselarij verantwoordelijk voor de BND.

In het rapport schrijft de regering dat, ondanks aandringen van de Amerikanen, de twee agenten geen gevoelige militaire informatie hebben doorgegeven. Communicatie verliep steeds via het BND-hoofdkwartier nabij München, waar alle informatie werd gefilterd. De BND geeft weliswaar toe militaire coördinaten te hebben doorgespeeld, maar dit zou gaan om gegevens die hetzij bij de Amerikanen al bekend waren of voor de oorlogsvoering onbelangrijk.

Na de onthullingen in de pers had de Duitse veiligheidsdienst aanvankelijk betoogd dat de twee agenten alleen plaatsen in Bagdad hadden aangewezen die juist niet moesten worden gebombardeerd.

Voor regeringspartijen CDU en SPD is met het rapport de kous af. De oppositie in de Bondsdag denkt daar anders over. De twijfels van FDP, Die Grünen en Die Linkspartei lijken door het rapport eerder gevoed dan weggenomen, schrijft weekblad Der Spiegel. Eerder overwogen de oppositiepartijen al een parlementaire onderzoekscommissie in het leven te roepen om de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Die Linkspartei benadrukte gisteren nogmaals het belang van een dergelijke commissie, de Groenen komen naar verwachting vandaag met een verklaring. De FDP wil zich op 7 maart over de kwestie uitspreken.

Vorige maand strandde het instellen van een onderzoekscommissie op een 'nee' van de Groenen. De partij wilde meer informatie van de regering afwachten. Instemming van alle drie de oppositiepartijen is nodig om de onderzoekscommissie van de grond te krijgen.

Spiegel Online
90 Seiten Rechtfertigung

FAZ.NET
Opposition sieht trotz Regierungsbericht Fragen offen

Die Welt
Dichtung und Wahrheit in der BND-Affäre

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger