Merkel daadkrachtig van start
Nieuws

Achtergrond - 24 november 2005

(24 november 2005) Bondskanselier Merkel reist vandaag naar Londen om in haar nieuwe functie kennis te maken met premier Blair. Op haar eerste dag als kanselier deed ze gisteren al Parijs en Brussel aan. Met de Engelse premier wil Merkel praten over de begrotingsproblemen van Europa.

Blair wil als huidige voorzitter van de Europese Unie begin december een nieuw voorstel indienen voor de Europese meerjarenbegroting van 2007 tot 2013. Strijdpunten in de discussie over de Europese begroting vormen de wens van Duitsland de eigen bijdrage te beteugelen, maar met name de Engelse bijdrageregeling en de weigering van Frankrijk te korten op de landbouwsubsidie.

Duitsland wil in de begrotingskwestie een bemiddelende rol spelen. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD), die gisteren met Merkel meereisde, verklaarde “beweging in de vastgeroeste fronten” te willen bewerkstelligen. Daartoe wil hij gesprekken voeren met verschillende lidstaten. Vandaag doet Steinmeier Nederland aan en morgen Italië en Spanje, om “te peilen waar compromisbereidheid” te vinden is. Duitsland wil dat de EU voor het einde van dit jaar een overeenkomst over de kwestie bereikt.

Op haar eerste dag in ambt sprak Merkel daartoe gisteren al met de Franse president Chirac en met de voorzitter van de Europese Commissie Barroso. Die laatste spoorde Merkel aan een ambitieuze Europapolitiek te voeren: “We hebben in Europa een sterk Duitsland nodig”. Daarnaast stond in Brussel een ontmoeting gepland tussen Merkel en Jaap de Hoop Scheffer, secretaris-generaal van de NAVO.

Bij die gelegenheid sprak Merkel haar wens uit de NAVO weer de status te geven van het podium, waar internationale kwesties in samenspraak besproken worden. Alleen zo kan de NAVO volgens Merkel "weer een politieke organisatie worden. Dat is ze al, maar ze kan wat dat betreft op sommige punten worden versterkt.” Impliciet gaf ze daarmee aan de banden met de Verenigde Staten te willen aanhalen, al liet ze er geen misverstand over bestaan dat Duitsland ook in de toekomst geen troepen zal sturen naar Irak.

Met een half jaar verkiezingstijd achter de rug lijkt Merkel nu te willen tonen dat Duitsland weer wordt bestuurd. De energieke start van haar kanselierschap lijkt vooraleerst aan te houden. Naast haar bezoek aan Londen heeft Merkel vandaag al de eerste wetsvoorstellen behandeld, die de staatskas moeten vullen en de werkloosheid moeten terugdringen.

FAZ.NET
Merkels Kabinet beschließt Aus für Steuersparfonds
Merkel trifft Blair: "Keine Feindbilder wegen Finanzen"

Spiegel Online
Merkel will im EU-Finanzstreit vermitteln

Süddeutsche.de
Merkel will vermitteln

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger