Kunst en voetbal
Magie en ironie op de tentoonstelling 'Rundlederwelten'
Achtergrond - 7 november 2005
(7 november 2005) Duitsland zou Duitsland niet zijn als het land het Wereldkampioenschap Voetbal volgend jaar niet zou omlijsten met een ambitieus cultureel programma. Terwijl de kwalificaties voor het toernooi nog niet zijn afgerond, zijn de kunstenaars al volop bezig. Onlangs opende bondskanselier Schröder in Berlijn de prestigieuze tentoonstelling 'Rundlederwelten'. Warhol meets Beckenbauer.
De tentoonstelling is vooral onderhoudend. Er kan veel geglimlacht worden op de rondgang langs het werk van de 72 geselecteerde kunstenaars. Vooral het rituele gedrag op en rond het voetbalveld wordt lichtvoetig op de hak genomen: het juichen van voetballers na een doelpunt, het theatraal ter aarde storten na een tackle, de lichaamstaal van voetbalcoaches tijdens de wedstrijd en uiteraard het uitzinnige gedrag van fans en hooligans. Een aantal kunstenaars toont video's waarop het spel aangenaam ontregeld wordt door bijvoorbeeld twee ballen in het veld te brengen, door een voetbal- en een basketbalwedstrijd tegelijkertijd op één veldje te laten plaatsvinden of door twee profteams gekleed in de kostuums van beursyuppen tegen elkaar te laten voetballen.
Het thema mannen, voetbal en seks komt uitvoerig aan de orde, soms subtiel (een prachtige installatie van de Zwitserse Daniele Buetti, waarin een eigenzinnig balletje een foto van een sexy dame voortbeweegt), soms platvloers (een reclamebord met de tekst Bier Ball Bumsen van Steffen Lenk). Maar er is ook lesbische voetbalkunst (van de Oostenrijkse Maria Lassnig) en een vrolijk makende fotoserie met voetballende naaktrecreanten van de Oekraïener Boris Mikhailov.
1974
Dat de grote massa's de komende maanden de Martin-Gropius-Bau in Berlijn zullen bestormen, valt niet te verwachten. Maar wie Berlijn bezoekt en een beetje van voetbal en een beetje van kunst houdt, mag zich de paar uurtjes verantwoord plezier die de tentoonsteling 'Rundlederwelten' biedt, niet ontzeggen. Al zal de Nederlandse toerist even moeten slikken bij de overmatige aandacht die een aantal kunstenaars besteedt aan de Duitse voetbalhelden die in 1974 de wereldtitel aan Nederland ontstalen.
Reacties
Geen reacties aanwezig