Schily verhoord over visa-affaire
Nieuws

Achtergrond - 15 juli 2005

(15 juli 2005) De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily (SPD) wordt vandaag verhoord voor de commissie die de visa-affaire onderzoekt. Net als zijn collega Joschka Fischer (Die Grünen), die als minister van Buitenlandse Zaken politiek verantwoordelijk is voor de affaire, gaf Schily toe dat er fouten zijn gemaakt. De zware verwijten van de oppositie verwierp hij daarentegen resoluut.

De commissie wil van Schily weten in hoeverre hij op de hoogte was van het misbruik van Duitse visa, vooral in de Oekraïne, voor criminele doeleinden. De oppositiepartijen CDU/CSU en FDP verwijten Schily van het misbruik te hebben geweten, maar het op zijn beloop te hebben gelaten.

In 2000 heeft Schily Fischer schriftelijk laten weten dat de zogenaamde Volmer-verordening, die de criteria voor visa-uitgiften door Duitse ambassades versoepelde, in strijd zou zijn met de Europese richtlijnen voor het uitgeven van visa. Die kritiek heeft echter schijnbaar geen herziening van het beleid tot gevolg gehad. Daarom beschuldigt de oppositie Schily nu van nalatigheid.

Schily wierp tegen dat zijn ministerie niet verantwoordelijk is voor de afgifte van visa. Van nalatigheid zou bovendien geen sprake zijn geweest. Wel gaf de minister toe dat ook binnen zijn ministerie op individueel niveau fouten zijn gemaakt, waarvoor hij zijn politieke verantwoordelijkheid neemt. Deze fouten zouden de beschuldigingen die de commissie onderzoekt in zijn ogen echter allerminst rechtvaardigen.

Daarnaast benadrukte Schily de goede verhouding met zijn collega Fischer. Volgens de vroegere partijgenoot van Fischer kan de minister van Buitenlandse Zaken “trots” zijn op zijn buitenlands beleid.

In eerste instantie moest Schily op 8 juli voor de commissie verschijnen. In verband met de aanslagen in Londen is zijn verhoor uitgesteld naar vandaag. Zijn getuigenis wordt live uitgezonden op de Duitse televisie.

De rood-groene regering had na het uitroepen van nieuwe verkiezingen eind mei al geprobeerd de onderzoekscommissie te ontbinden, maar dat stuitte op verzet van de oppositie. Via het hoogste federale gerechtshof dwong zij voortzetting van het onderzoek af, waarna Schily alsnog voor verhoor moest verschijnen. Als in september nieuwe Bondsdagverkiezingen plaatsvinden is zijn verhoor vandaag voor de onderzoekscommissie de laatste geweest.

Die Welt
Schily: Volmer-Erlaß nicht im Kabinett besprochen
Schily sagt vor dem Visa-Ausschuß aus

Spiegel Online
Der letzte Zeuge

FAZ.NET
Schily: “Geharnischter” Brief an Fischer

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger