CDU wil ommekeer buitenlands beleid
Nieuws

Achtergrond - 19 juli 2005

(19 juli 2005) Als de christen-democratische unie van CDU en CSU in september een verkiezingsoverwinning behaalt, dan zal er een einde komen aan de as Parijs-Berlijn-Moskou. Dat verklaarde Friedbert Pflüger, CDU-adviseur voor Buitenlandse Zaken, afgelopen maandag in een interview met het Franse dagblad Le Figaro.

Het samenwerkingsverband tussen de drie Europese grootmachten werd door Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) ten tijde van de oorlog in Irak gesmeed als tegenwicht tegen Amerika. Vooral met de Franse president Chirac onderhoudt Schröder nauwe contacten. Dit bondgenootschap tegen de VS leidde ertoe dat de jonge democratieën in Midden-Europa de kant van Amerika hebben gekozen en dat Europa in verdeeldheid raakte, aldus Pflüger.

Een regering die door Angela Merkel (CDU) wordt geleid zal een einde maken aan het bondgenootschap tegen de VS, voorspelde Pflüger: “De EU moet een zelfverzekerde en sterke partner van Amerika zijn, in plaats van een tegenwicht”.

De verklaring van Pflüger kwam aan de vooravond van het bezoek van Angela Merkel aan Frankrijk, waar zij vandaag president Chirac, minister-president de Villepin en minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy, zal ontmoeten.

Heidemarie Wieczorek-Zeul (SPD), de Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking, reageerde verbaasd dat Merkels adviseur voor Buitenlandse Zaken een dag voor vertrek naar Frankrijk de nauwe samenwerking tussen de twee landen in twijfel kon trekken: “Ik ben benieuwd hoe mevrouw Merkel deze uitlatingen morgen aan de Franse president Chirac zal uitleggen”.

Seuddeutsche.de
Union will Achsenbruch

Die Welt
Union plant Richtungswechsel in der Außenpolitik

Spiegel Online
Union plant Achsenbruch

The Economist
Rebalancing, not realigning 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger