Thema: Buitenlands beleid
Kegelen met tradities

Achtergrond - 1 november 2005

Op geen enkel gebied is de rood-groene regering in eigen land zo populair als op het gebied van het buitenlands beleid. Schröder en Fischer gelden hier als zwaargewichten. Met name het ‘nee’ tegen de oorlog in Irak vindt in Duitsland nog altijd brede weerklank. In zeven jaar buitenlandse politiek heeft de rood-groene coalitie de ene na de andere traditionele peiler omver gekegeld. Ondertussen staan CDU/CSU en FDP te popelen om veel dingen anders aan te pakken.

De SPD is van plan haar ‘zelfbewuste buitenlandse beleid’ voort te zetten. Dat betekent onder meer verder strijden voor een Duitse zetel in de VN en voor de toetreding van Turkije tot de EU. De SPD wijst ‘volgzaamheid’ in de internationale politiek af, een sneer naar de Amerika-plannen van de CDU/CSU. Voor militair ingrijpen in het kader van vredesoperaties schrikt de partij niet terug. Maar als de sociaal-democraten niet van het nut van militaire inzet overtuigd zijn, zeggen ze nee

CDU/CSU

In een zwart-gele coalitie wil de FDP graag de minister van Buitenlandse Zaken leveren: Wolfgang Gerhardt. Ook de FDP ijvert voor een betere verhouding met de Verenigde Staten. Over Turkije bestaan tussen FDP en CDU/CSU aanzienlijke meningsverschillen. De liberalen willen een volwaardig Turks lidmaatschap van de EU niet bij voorbaat uitsluiten. Een permanente Duitse zetel in de Veiligheidsraad staat hoog op de liberale verlanglijst, hoewel de FDP het liefst een permanente zetel voor de hele EU ziet. Mocht de Europese grondwet het in de huidige vorm niet redden, dan pleit de FDP voor een tweede, begrijpelijker versie, waarover ook in Duitsland een referendum gehouden moet worden.

Die Linkspartei.PDS

Die Linkspartei zegt ja tegen Europa maar is fel tegenstander van de huidige Europese grondwet. Hiermee kan geen vreedzaam, sociaal en democratisch Europa ontstaan, zegt de partij. Die Linke zijn tegen de inzet van Duitse soldaten in crisisgebieden. De Bundeswehr moet stap voor stap worden teruggetrokken uit de landen waar zij nu actief is. Bovendien moet Europa zich actief ontwapenen. Verder betoogt de linkse partij dat Duitsland nog niet klaar is voor een zetel in de Veiligheidsraad; eerst moet het land meer geld uitgeven aan ontwikkelingshulp.

Bas de Rue is historicus en freelance journalist.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger