Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Succes rechts-populisme door angst voor globalisering

Kort nieuws - 30 november 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De angst voor globalisering speelt de belangrijkste rol bij het succes van rechts-populistische partijen. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek van de Bertelsmann Stiftung. De grote meerderheid van mensen met sympathieën voor rechtse of populistische partijen ziet globalisering als een bedreiging. Zij zijn vooral bang voor de komst van vluchtelingen en migranten. De angst voor globalisering verdeelt Europa: 55 procent van de Europeanen ziet globalisering als een kans, 45 procent als een bedreiging. Politieke partijen moeten de angst voor globalisering serieus nemen en niet aan populisten overlaten, aldus voorzitter van de Bertelsmann Stiftung Aart de Geus. De studie laat verschillen tussen de verschillende Europese landen zien. Zo is in Nederland de angst voor globalisering minder groot en zijn het meer mensen die conservatieve waarden aanhangen die op de PVV stemmen. In Duitsland en Oostenrijk spelen traditionele waarden een minder grote rol. Lees meer bij Zeit Online en Spiegel Online

Tags: populisme

Reacties

Thijs Langen - 26 februari 2017 18:29

"De angst voor globalisering verdeelt Europa: 55 procent van de Europeanen ziet globalisering als een kans, 45 procent als een bedreiging"

--> wat is jullie bron hiervoor?

Reageer
Marja Verburg Thijs Langen - 27 februari 2017 15:50

Beste Thijs Langen,
De bron is de genoemde studie van de Bertelsmann Stiftung: https://www.bertelsmann-stiftung.de/fileadmin/files/user_upload/EZ_eupinions_Fear_Studie_2016_DT.pdf, waarnaar verwezen wordt in de artikelen in Die Zeit en Spiegel Online waarnaar we hierboven linken.
Met vriendelijke groet,
de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

De Duitse defensieminister Lambrecht maakte één fout te veel, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger