Studie: Succes rechts-populisme door angst voor globalisering
Kort nieuws - 30 november 2016 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe angst voor globalisering speelt de belangrijkste rol bij het succes van rechts-populistische partijen. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek van de Bertelsmann Stiftung. De grote meerderheid van mensen met sympathieën voor rechtse of populistische partijen ziet globalisering als een bedreiging. Zij zijn vooral bang voor de komst van vluchtelingen en migranten. De angst voor globalisering verdeelt Europa: 55 procent van de Europeanen ziet globalisering als een kans, 45 procent als een bedreiging. Politieke partijen moeten de angst voor globalisering serieus nemen en niet aan populisten overlaten, aldus voorzitter van de Bertelsmann Stiftung Aart de Geus. De studie laat verschillen tussen de verschillende Europese landen zien. Zo is in Nederland de angst voor globalisering minder groot en zijn het meer mensen die conservatieve waarden aanhangen die op de PVV stemmen. In Duitsland en Oostenrijk spelen traditionele waarden een minder grote rol. Lees meer bij Zeit Online en Spiegel Online
Lees meer over 'Politiek':
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
"De angst voor globalisering verdeelt Europa: 55 procent van de Europeanen ziet globalisering als een kans, 45 procent als een bedreiging"
--> wat is jullie bron hiervoor?
Beste Thijs Langen,
De bron is de genoemde studie van de Bertelsmann Stiftung: https://www.bertelsmann-stiftung.de/fileadmin/files/user_upload/EZ_eupinions_Fear_Studie_2016_DT.pdf, waarnaar verwezen wordt in de artikelen in Die Zeit en Spiegel Online waarnaar we hierboven linken.
Met vriendelijke groet,
de redactie