Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Succes rechts-populisme door angst voor globalisering

Kort nieuws - 30 november 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De angst voor globalisering speelt de belangrijkste rol bij het succes van rechts-populistische partijen. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek van de Bertelsmann Stiftung. De grote meerderheid van mensen met sympathieën voor rechtse of populistische partijen ziet globalisering als een bedreiging. Zij zijn vooral bang voor de komst van vluchtelingen en migranten. De angst voor globalisering verdeelt Europa: 55 procent van de Europeanen ziet globalisering als een kans, 45 procent als een bedreiging. Politieke partijen moeten de angst voor globalisering serieus nemen en niet aan populisten overlaten, aldus voorzitter van de Bertelsmann Stiftung Aart de Geus. De studie laat verschillen tussen de verschillende Europese landen zien. Zo is in Nederland de angst voor globalisering minder groot en zijn het meer mensen die conservatieve waarden aanhangen die op de PVV stemmen. In Duitsland en Oostenrijk spelen traditionele waarden een minder grote rol. Lees meer bij Zeit Online en Spiegel Online

Tags: populisme

Reacties

Thijs Langen - 26 februari 2017 18:29

"De angst voor globalisering verdeelt Europa: 55 procent van de Europeanen ziet globalisering als een kans, 45 procent als een bedreiging"

--> wat is jullie bron hiervoor?

Reageer
Marja Verburg Thijs Langen - 27 februari 2017 15:50

Beste Thijs Langen,
De bron is de genoemde studie van de Bertelsmann Stiftung: https://www.bertelsmann-stiftung.de/fileadmin/files/user_upload/EZ_eupinions_Fear_Studie_2016_DT.pdf, waarnaar verwezen wordt in de artikelen in Die Zeit en Spiegel Online waarnaar we hierboven linken.
Met vriendelijke groet,
de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Duitsland kiest zondag de bondspresident. Wie het wordt, wat hij doet en hoe hij wordt gekozen.


Lees meer

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

De rechts-conservatieve Friedrich Merz wordt de nieuwe CDU-voorzitter. Hij krijgt een aantal lastige taken op zijn bord.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger