Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Succes rechts-populisme door angst voor globalisering

Kort nieuws - 30 november 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De angst voor globalisering speelt de belangrijkste rol bij het succes van rechts-populistische partijen. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek van de Bertelsmann Stiftung. De grote meerderheid van mensen met sympathieën voor rechtse of populistische partijen ziet globalisering als een bedreiging. Zij zijn vooral bang voor de komst van vluchtelingen en migranten. De angst voor globalisering verdeelt Europa: 55 procent van de Europeanen ziet globalisering als een kans, 45 procent als een bedreiging. Politieke partijen moeten de angst voor globalisering serieus nemen en niet aan populisten overlaten, aldus voorzitter van de Bertelsmann Stiftung Aart de Geus. De studie laat verschillen tussen de verschillende Europese landen zien. Zo is in Nederland de angst voor globalisering minder groot en zijn het meer mensen die conservatieve waarden aanhangen die op de PVV stemmen. In Duitsland en Oostenrijk spelen traditionele waarden een minder grote rol. Lees meer bij Zeit Online en Spiegel Online

Tags: populisme

Reacties

Thijs Langen - 26 februari 2017 18:29

"De angst voor globalisering verdeelt Europa: 55 procent van de Europeanen ziet globalisering als een kans, 45 procent als een bedreiging"

--> wat is jullie bron hiervoor?

Reageer
Marja Verburg Thijs Langen - 27 februari 2017 15:50

Beste Thijs Langen,
De bron is de genoemde studie van de Bertelsmann Stiftung: https://www.bertelsmann-stiftung.de/fileadmin/files/user_upload/EZ_eupinions_Fear_Studie_2016_DT.pdf, waarnaar verwezen wordt in de artikelen in Die Zeit en Spiegel Online waarnaar we hierboven linken.
Met vriendelijke groet,
de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger