Duitslandweb logo Duitslandweb

Gabriel en Koenders willen opheldering over inreisverbod VS

Kort nieuws - 30 januari 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse en Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken, Gabriel en Koenders, eisen opheldering van de VS over het inreisverbod dat president Trump vrijdag heeft uitgevaardigd. Dat inreisverbod geldt voor vluchtelingen en voor mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Duitsland en Nederland hebben hun ambassades in Washington de opdracht gegeven te onderzoeken wat het verbod voor hun eigen burgers met een dubbele nationaliteit betekent. Ook benadrukken de ministers dat het in strijd is met Europese waarden om mensen op basis van hun afkomst of religie te stigmatiseren en in strijd met het vluchtelingenverdrag van Genève om vluchtelingen te weigeren. Lees meer bij Deutschlandfunk.de en lees de verklaring van de minsiters in het Duits en Nederlands 

Kanselier Merkel heeft Trumps inreisverbod zondag veroordeeld. Ze is ervan overtuigd dat de strijd tegen het terrorisme het niet rechtvaardigt mensen van een bepaalde afkomst of religie onder een algemene verdenking te stellen, liet haar woordvoerder Seibert weten. In eerste instantie zweeg Merkel over Trumps decreet van vrijdag. Zaterdag hebben Trump en Merkel elkaar voor het eerst sinds Trumps inauguratie gesproken. Ze hadden een telefoongesprek van drie kwartier, waarin ze het belang van de NAVO en de Duits-Amerikaanse samenwerking benadrukten, lieten ze in een gemeenschappelijke persverklaring weten. Trump heeft ook Merkels uitnodiging voor de G20-top in juli in Hamburg aangenomen. Verder heeft de kanselier Trump tijdens het gesprek op het vluchtelingenverdrag van Genève gewezen, dat het weigeren van vluchtelingen verbiedt, liet Seibert zondag weten. Lees meer bij Spiegel Online en Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger