Deelstaten roepen VS op om militairen niet terug te trekken
Kort nieuws - 20 juli 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe minister-presidenten van de deelstaten Hessen, Baden-Württemberg, Beieren en Rijnland-Palts hebben met een brandbrief aan het Amerikaanse congres geprobeerd de terugtrekking van 9.500 militairen uit Duitsland te verhinderen.
De aanwezigheid van de soldaten in Duitsland vormt de ruggegraat van de Amerikaanse aanwezigheid in Europa en van de slagvaardigheid van de NAVO, zo staat in de brief. Volgens de deelstaatpremiers is de militaire aanwezigheid van enorm belang voor zowel de transatlantische samenwerking als voor de vrede in Europa en de wereld.
De deelstaatministers roepen het Amerikaanse congres op om de vriendschappelijke banden niet op te geven, maar juist te verstevigen. De brandbrief is verstuurd aan dertien senatoren en afgevaardigden die over defensiezaken gaan of die zich eerder tegen het plan om de militaire aanwezigheid terug te schroeven hebben uitgesproken. Onder hen is ook voormalig republikeins presidentskandidaat Mitt Romney. Met de brief hopen de Duitse deelstaatpremiers de tegenstanders van het plan in hun positie te versterken.
In Duitsland zijn op dit moment 34.500 Amerikaanse soldaten gestationeerd. Begin juni werd bekend dat de VS dat willen terugbrengen naar rond de 25.000. Het is Trump al langer een doorn in het oog dat Duitsland zich niet houdt aan de afspraak dat Navo-lidstaten hun defensie-uitgaven uiterlijk in 2024 naar 2 procent van het bruto binnenlands product verhogen. Dat haalt de bondsregering met de huidige planning niet. Lees meer bij de Süddeutsche Zeitung
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig