Duitslandweb logo Duitslandweb

‘Trump trekt definitief 9.500 militairen terug uit Duitsland’

Kort nieuws - 1 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn goedkeuring gegeven aan het voorstel van zijn minister van Defensie Mark Esper om 9.500 militairen uit Duitsland terug te trekken.

Het plan om het aantal in Duitsland gestationeerde militairen met een kwart terug te brengen gaat definitief door, zo verklaarde een woordvoerder van het Pentagon. Dat terwijl de weerstand tegen de plannen groeit. Zowel Democratische als Republikeinse senatoren hebben in de afgelopen dagen nog tevergeefs gepoogd de troepenterugtrekking bij wet te verhinderen. In theorie kan het Congres het voorstel nog blokkeren door er geen geld voor beschikbaar te stellen.

In Duitsland zijn op dit moment 34.500 Amerikaanse soldaten gestationeerd. Begin juni werd bekend dat de VS dat willen terugbrengen naar rond de 25.000. Het is Trump al langer een doorn in het oog dat Duitsland zich niet houdt aan de afspraak dat Navo-lidstaten hun defensie-uitgaven uiterlijk in 2024 naar 2 procent van het bruto binnenlands product verhogen. Dat haalt de bondsregering met de huidige planning niet.

Onduidelijk is nog wanneer de troepen worden verplaatst. Bij een ontmoeting met de Poolse president Andrzej Duda afgelopen week zei Trump dat een deel van de in Duitsland gestationeerde troepen waarschijnlijk naar Polen wordt verplaatst. Lees meer bij die Zeit.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger