VS trekken meer soldaten terug uit Duitsland dan bekend
Kort nieuws - 30 juli 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet nieuws dat de Verenigde Staten een deel van hun troepen uit Duitsland terugtrekken, kwam in juni hard bij de Duitsers aan. Nu blijkt dat het om meer militairen gaat dan eerder bekend was gemaakt.
De VS halen 11.900 soldaten weg uit Duitsland, heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper bevestigd. Eerder was er sprake van 9.500 militairen. Het aantal in Duitsland gestationeerde soldaten daalt daarmee van 36.000 naar 24.000. Zo'n 5.600 gaan naar andere Navo-landen als Italië, België en eventueel ook Polen en de Baltische staten. De anderen gaan terug naar Amerika.
President Trump geeft als reden voor het besluit dat de Duitse defensie-uitgaven te laag zijn. Ze voldoen niet aan de norm voor Navo-lidstaten dat 2 procent van het bruto binnenlands product naar defensie gaat.
Duitse politici noemen het besluit een zware belasting voor de Duits-Amerikaanse betrekkingen. Op de lange termijn verzwakt het de Navo en de VS zelf, aldus de Beierse minister-president Söder. In zijn deelstaat zijn meerdere Amerikaanse troepen gestationeerd. Eerder deze maand riep een aantal Duitse deelstaten de VS in een brandbrief op de soldaten in Duitsland te laten. De deelstaatpremiers noemden de militaire aanwezigheid van enorm belang voor zowel de transatlantische samenwerking als voor de vrede in Europa en de wereld. Voor de betreffende deelstaten - Hessen, Baden-Württemberg, Beieren en Rijnland-Palts - is het ook economisch een zware klap, er hangen duizenden banen aan de aanwezigheid van de Amerikanen.
Ook in de VS is kritiek op het besluit. De Republikeinse senator Mitt Romney noemt het een grote fout en "een klap in het gezicht van onze vrienden en bondgenoten". Bovendien speelt Trump Rusland daarmee in de kaart, aldus Romney. Rusland juichte het besluit in juni inderdaad toe en liet weten blij te zijn met "alle stappen van Washington, zijn militaire aanwezigheid in Europa te verkleinen". Lees meer bij tagesschau.de
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig