Duitslandweb logo Duitslandweb

Rusland juicht terugtrekking deel VS-troepen uit Duitsland toe

Kort nieuws - 12 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken juicht toe dat de Verenigde Staten een deel van zijn troepen uit Duitsland terug wil trekken. De Duitse regering moest dat plan uit de media vernemen voor ze er deze week officieel door de regering-Trump van op de hoogte werd gesteld.

Rusland juicht "alle stappen van Washington toe, zijn militaire aanwezigheid in Europa te verkleinen", liet het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Een woordvoerster waarschuwde de Amerikanen er wel voor een deel van de soldaten dan naar Polen te verplaatsen: dat zou de spanningen verder vergroten en de dialoog tussen de Navo en Rusland ondermijnen, liet ze weten.

In Duitsland zijn op dit moment 34.500 Amerikaanse soldaten gestationeerd. De Amerikaanse president Trump wil dat aantal terugbrengen naar rond de 25.000, meldden Amerikaanse en Duitse media vorige week. De Duitse regering was daar toen nog niet officieel van op de hoogte gesteld. Inmiddels is dat wel gebeurd, maar de bondsregering zou nog niet weten om hoeveel soldaten het gaat. Republikeinse afgevaardigden in de VS waarschuwen dat het terugtrekken van de troepen de nationale veiligheid in gevaar brengt en de positie van Rusland versterkt.

De Amerikaanse regering had al eerder gedreigd troepen uit Duitsland terug te trekken. Ze is al langer ontstemd over het feit dat Berlijn niet aan zijn Navo-betalingsverplichtingen voldoet. Deze beslissing nu is dus ook niet verrassend, aldus Richard Grenell, tot voor kort de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland. De Amerikaanse belastingbetalers hebben geen zin meer te veel te betalen, zei hij tegen de Bild Zeitung. Lees meer bij RND.de en Deutsche Welle

Zie ook: 
Als grote broer na zeventig jaar vertrekt (Luuk van Middelaar in NRC)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger