Duitslandweb logo Duitslandweb

Peiling: meerderheid Duitsers tegen verhoging defensie-uitgaven

Kort nieuws - 12 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een meerderheid van de Duitsers is volgens een peiling tegen verhoging van de defensie-uitgaven om aan de 2-procent norm van de NAVO te kunnen voldoen. Voorafgaand aan de NAVO-top die woensdag begon, benadrukte de Amerikaanse president Trump dat Duitsland en de andere Europese landen meer aan defensie moeten uitgeven.

Voorafgaand aan de NAVO-top heeft Merkel toegezegd de Duitse defensie-uitgaven te verhogen naar 1,5 procent van het bruto binnenlands product in 2024. Dat is dus minder dan de 2 procent die de NAVO-landen in 2014 hebben afgesproken. Op dit moment zijn de Duitse uitgaven 1,24 procent van het bbp.

Uit een peiling van onderzoeksbureau YouGov blijkt dat slechts 15 procent van de ondervraagden vindt dat Duitsland in 2024 meer dan de door Merkel genoemde 1,5 procent moet bijdragen. 24 procent van de ondervraagden vindt 1,5 procent precies genoeg en 36 noemt het te veel. Daarmee is dus 60 procent van de ondervraagden tegen een verhoging van de defensie-uitgaven naar 2 procent. Bovendien vindt de helft van de deelnemers dat de ongeveer 35.000 Amerikaanse soldaten die in Duitsland zijn gestationeeerd, het land moeten verlaten.

Trump eiste tijdens de NAVO-top woensdag in Brussel dat de EU-landen zelfs 4 procent van hun bbp aan defensie moeten gaan uitgeven. Die eis staat niet in de officiële verklaring van de 29 NAVO-landen. Daarin bevestigden ze woensdag dat ze naar 2 procent streven. Voor Trump betekent dit dat de landen dat percentage in 2024 hebben bereikt, maar de Duitse regering ziet het als een toezegging dat het land zich richting 2 procent beweegt. De VS investeren 3,6 procent van hun bbp in defensie. Lees meer bij Welt.de en Spiegel Online 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger